Het Belang van Limburg

Zeilwedstr­ijd in Kinrooi pakt uit met gps-boeien van 8.000 euro

- Tjorven Bonnast

Dit weekend vindt er een manche van de EurILCA Masters plaats in Kinrooi. Dat zijn een reeks regatta’s, zeilwedstr­ijden, die op verschille­nde plaatsen in Europa doorgaan. De regatta in Limburg pakt uit met een opvallende primeur: gps-gestuurde boeien, maar hoe werkt dat?

De regatta in Kinrooi is een unicum voor Limburg, maar daarnaast kan deze unieke zeilwedstr­ijd nog met een andere primeur uitpakken. Zo zal er voor de eerste keer gebruikgem­aakt worden van gps-gestuurde boeien. Naast de speciale boeien zijn er nog twee andere opvallende dingen die je moet weten over de manche in Kinrooi.

1. Gps-gestuurde boeien

Een gps in de auto kennen we al lang en het antwoord op de vraag ‘hoe werkt dat?’, hoeven we u dan ook niet meer te geven. Maar dit weekend zullen er voor het eerst in België gps-gestuurde boeien gebruikt worden tijdens een regatta. “Het is inderdaad een primeur”, vertelt Hugo de Lobel van zeilvereni­ging Noord Limburg Maas. “Waarom werden ze niet eerder gebruikt? Het kost simpelweg te veel. Voor een boei betaal je 8.000 euro. Voor de regatta van dit weekend gebruiken we vijf gps-boeien, wat samen neerkomt op 40.000. Veel te duur om zelf aan te kopen, daarom huren we al het materiaal.” De boeien op het water leggen is altijd een arbeidsint­ensieve taak geweest, maar dat lijkt met dit innovatiev­e idee eindelijk opgelost. “Via één simpele druk op een knop op onze tablet gaan de gps-boeien vanzelf naar de juiste plaats. Traditione­el worden motorboten gebruikt om elke boei afzonderli­jk te positioner­en en met de hand vast te zetten met touwen, gewichten en ankers op de zeebodem. De gps-boeien zijn dus niet enkel fysiek minder werk, ook voor het milieu is het veel beter.”

De boten hebben een halve meter plaats om rond te gps-boei te varen. “De boeien verplaatse­n zichzelf als dat nodig is. Bij een regatta hangt veel af van de wind. Het is een onvoorspel­bare sport”, zegt De Lobel.

2. 64 deelnemers uit 12 Europese landen

De regatta maakt dus deel uit van een Europees circuit dat doorheen het jaar rond Europa trekt. Dit weekend is Kinrooi de thuisbasis en mag het 64 deelnemers ontvangen uit twaalf verschille­nde Europese landen. “De verste deelnemers komen uit Argentinië en Brazilië, maar wonen wel in Europa.”

De afstand van de regatta hangt af van de wind op die dag. “Het kan zijn dat de deelnemers drie tot vier rondes kunnen zeilen, maar bij slechte wind kan het ook na één ronde al gedaan zijn”, legt De Lobel uit. De prijzenpot van deze prestigieu­ze regatta is minder spectacula­ir. “De winnaar krijgt enkel een beker. Er is geen geldprijs aan verbonden, maar daar doen de deelnemers het ook niet voor.”

3. Boot van Evi Van Acker

Tijdens de EurlLCA Masters zal er voornameli­jk gezeild worden met de ILCA 6 en de ILCA 7, twee soorten zeilboten. De ILCA 6 of Internatio­nal Laser Class Associatio­n is een van de meest populaire boten ter wereld. Met een romplengte van meer dan vier meter heeft de boot een kostprijs van meer dan 10.000 euro. “Daarnaast is het de boot waar Evi Van Acker veel van haar successen mee heeft behaald. Deze zeilboot wordt vooral gebruikt door vrouwen”, besluit de Lobel.

Wie gps-gestuurde boeien of de boot van Evi Van Acker wil bezichtige­n moet dit weekend dus afzakken naar Kinrooi.

 ?? © EPA ?? In Kinrooi zal ook de boot waar Evi Van Acker haar grootste successen mee behaald heeft, te zien zijn.
© EPA In Kinrooi zal ook de boot waar Evi Van Acker haar grootste successen mee behaald heeft, te zien zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium