Het Belang van Limburg

“Tieners zouden geen gebruik mogen maken van deze rotzooi”

Meer dan één op de vijf 15-jarigen gebruikte recent e-sigaretten. Dat is de verontrust­ende conclusie van een rapport van de WHO. Ons Jongerenpa­nel is unaniem: “Tieners zouden geen gebruik mogen maken van deze rotzooi.”

- Stien Vanbaelen

E-sigaretten worden steeds populairde­r, zo blijkt uit een rapport van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) uitgevoerd in Europa, Centraal-Azië en Canada. Ze hebben de convention­ele sigaretten zelfs voorbijges­token: 32 procent van de ondervraag­de 15-jarigen gaf aan ooit e-sigaretten te hebben gebruikt en 20 procent in de 30 dagen voor de bevraging, ten opzichte van respectiev­elijk 25 en 15 procent voor gewone sigaretten.

“Tieners horen geen gebruik te maken van dit soort rotzooi”, klinkt het unaniem bij ons Jongerenpa­nel. De honderd UCLL-studenten die daarin zetelen, vinden het - net zoals de WHO - hoog tijd om krachtige preventies­trategieën in te zetten om jongeren tegen de schadelijk­e middelen te beschermen.

Minder ongezond

Hoewel e-sigaretten minder ongezond zijn dan convention­ele sigaretten, is ons panel zich heel bewust van de risico’s. “E-sigaretten worden verkocht als ‘gezonder alternatie­f’, terwijl het nog steeds schadelijk is. Ook de verschille­nde smaakjes trekken tieners aan. Hierdoor zijn jongeren zich vaak van geen kwaad bewust. Preventies­trategieën om e-sigaretten minder aantrekkel­ijk te maken in deze doelgroep, zijn geen overbodige luxe”, vindt toekomstig leerkracht Julie.

“Omdat de e-sigaret nog relatief nieuw is, weet men nog niet hoe slecht dit nu echt voor je is op lange termijn”, zegt marketings­tudent Stan. “Vroeger wisten we ook niet hoe schadelijk sigaretten zijn. Nu wel, na jaren onderzoek”, voegt Kiomi, die voor leraar studeert, daaraan toe.

Zwakke doelgroep

“Tieners laten zich vaak beïnvloede­n en denken minder goed na over de gevolgen”, zegt student Bedrijfsma­nagement Jorre. “Of ze doen het omdat hun vrienden het doen”, voegt leerkracht in spe Liene toe. Nog veel meer medestuden­ten wijzen op het feit dat tieners een makkelijk beinvloedb­are doelgroep zijn. “Het begint misschien met ‘stoer doen’, maar het kan gevolgen hebben”, vindt ook student Biomedisch­e laboratori­umtechnolo­gie Lien Luyten. “Ik vind het ook verontrust­end om te lezen

“Elke vorm van roken zou verboden moeten worden voor kinderen jonger dan 18 jaar”

Wouter

“Dat je op jonge leeftijd gemakkelij­k een e-sigaret kan kopen, is onverantwo­ord”

Sam

dat jongeren steeds vroeger beginnen met roken en alcohol gebruiken”, zegt Sophie, die voor leraar lager onderwijs gaat.

Prijzen omhoog

En dus is het hoog tijd om actie te ondernemen, vinden ze. “Op zo’n jonge leeftijd al in contact komen met verslavend­e middelen is niet oké. Onze regering en wetgeving laten het ook toe”, zegt student maatschapp­elijk werk Mirthe kritisch. “Elke vorm van roken zou verboden moeten worden voor kinderen jonger dan 18 jaar”, vindt leraar in spe Wouter, samen met een aantal medestuden­ten. Van kmo-student Sam mag de prijs van e-sigaretten serieus de lucht in gaan: “Dat je op jonge leeftijd gemakkelij­k een e-sigaret kan kopen is onverantwo­ord.”

 ?? © BELGA ?? E-sigaretten worden steeds populairde­r, zo blijkt uit een rapport van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie.
© BELGA E-sigaretten worden steeds populairde­r, zo blijkt uit een rapport van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium