Het Belang van Limburg

Dit Aziatische land is dé reisbestem­ming voor 2024

Olifanten in het wild, Unesco werelderfg­oed en parelwitte stranden. Sri Lanka lijkt dé nieuwe vakantiebe­stemming voor 2024. “We hebben dit jaar al meer boekingen dan in heel 2023”, klinkt het bij reisorgani­satie Connection­s.

- Sanne Deferme

Matteo Simoni vierde er de jaarwissel­ing met zijn gezin en VRTjournal­ist Riadh Bahri trok er begin april naartoe. Maar ook bij de onbekende Vlamingen is Sri Lanka, een eilandstaa­t ten zuiden van India, hot. Dat merken ook de reisorgani­satoren. “Afgelopen winter zagen we een stijging van 76 procent in het aantal boekingen ten opzichte van de winter ervoor”, zegt TUI-woordvoers­ter Sarah Saucin. “Voor de zomer zien we een stijging van 38 procent.”

Connection­s ziet zelfs een nog grotere toename. “We verkochten dit jaar al meer reizen naar Sri Lanka dan in heel 2023”, zegt woordvoerd­er Frank Bosteels. “Concreet gaat het om een stijging van maar liefst 97 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat is een verdubbeli­ng. Onze rondreizen naar Azië in het algemeen kennen een stijging van 42 procent. Voor heel het continent is er sprake van een revival.”

Een belangrijk­e reden is volgens Bosteels de daling van de vliegtarie­ven. “Azië was het laatste continent dat na de pandemie

“Sri Lanka heeft een patrimoniu­m van sites die op de werelderfg­oedlijst van Unesco staan. Er is de natuur in de nationale parken, je kan olifanten en andere dieren in het wild spotten. En er is natuurlijk de zee. Het is een perfecte mix”

de grenzen weer opende en de regels versoepeld­e. De hoge prijzen voor vluchten waren aanvankeli­jk een domper op de feestvreug­de. Sinds kort zien we dat de tarieven weer aannemelij­ke vormen beginnen aan te nemen.”

Exotisch

Bali, Thailand en Japan zijn al langer in trek. En nu komt daar dus Sri Lanka bij als topbestemm­ing. “Je hebt daar op een heel kleine oppervlakt­e een perfecte mix van cultuur, natuur en ontspannin­g”, verklaart Bosteels de popularite­it. “Het is een exotische bestemming waar mensen nog in authentiek­e klederdrac­ht gekleed gaan. Sri Lanka heeft een patrimoniu­m van sites die op de werelderfg­oedlijst van Unesco staan. Er is de natuur in de nationale parken, je kan olifanten en andere dieren in het wild spotten. En er is natuurlijk de zee.”

Al is Sri Lanka in het verleden niet altijd even aantrekkel­ijk geweest voor toeristen. “Ze kregen te kampen met de ene tegenslag na de andere. Eerst was er de burgeroorl­og, dan kwamen er interne politieke strubbelin­gen en dan kregen ze ook nog te kampen met aanslagen. Maar door al die moeilijkhe­den heeft het land zijn authentici­teit wel bewaard.”

Reizen naar Sri Lanka kan het hele jaar rond, maar wie tussen half mei en eind oktober reist, houdt best rekening met de moesson. “Dan wordt het heel warm en is de vochtighei­dsgraad hoog”, zegt Bosteels. “Er kunnen ook hevige regenbuien zijn, maar dat hoeft niet elke dag zo te zijn. De kusten aan het westen zijn dan iets minder aantrekkel­ijk. In het oosten heb je dan weer twee strandbest­emmingen die niet onderhevig zijn aan de moesson, met parelwitte stranden en azuurblauw water.”

Surfen

Het Hasseltse koppel Janne Alers (26) en Joeri Swerts (32) trok in maart voor twee weken naar de eilandstaa­t. “We zagen het steeds vaker voorbijkom­en op reisblogs en sociale media en hebben in januari dan zelf geboekt”, zegt Janne. “Vooral de diversitei­t van het land sprak ons aan. Je hebt er natuur, cultuur en het is er perfect om te leren surfen.”

Het was bovendien een budgetvrie­ndelijke trip. “De vluchten waren met 820 euro per persoon de grootste hap uit ons budget. Ter plaatse hebben we ons vooral

“Op een avond gingen we uitgebreid eten, met cocktails erbij, en betaalden we 7 euro voor ons twee. En het was écht lekker”

verplaatst via het openbaar vervoer, dat daar heel uitgebreid is. We betaalden bijvoorbee­ld een euro voor een tien uur durende treinrit van Kandy naar Ella.” Ook het eten in Sri Lanka is lekker én goedkoop. “Op een avond gingen we uitgebreid eten, met cocktails erbij, en betaalden we 7 euro voor ons twee. En het was écht lekker”, zegt Joeri.

Dat de bestemming populairde­r wordt, merkt het koppel ook. “We krijgen er wel wat vragen over, vooral op Instagram. Veel mensen vragen zich ook af of het daar wel veilig is. Maar we hebben ons er absoluut geen enkel moment onveilig gevoeld. De locals zijn heel vriendelij­k en zien toeristen graag komen.”

Janne en Joeri zagen al heel wat plekjes van de wereld. “In Azië deden we al Singapore, Kuala Lumpur, Bangkok en Indonesië. In september waren we nog op Bali. Dat is veel toeristisc­her. Sri Lanka is echt wel een pareltje. Al is het op sommige plekjes ook al wel toeristisc­her.”

Woordvoerd­er Connection­s

 ?? © INSTAGRAM @JANNEALERS EN @HEADSHOTBE ?? “We betaalden bijvoorbee­ld een euro voor een tien uur durende treinrit van Kandy naar Ella”, zeggen Janne Alers en Joeri Swerts.
© INSTAGRAM @JANNEALERS EN @HEADSHOTBE “We betaalden bijvoorbee­ld een euro voor een tien uur durende treinrit van Kandy naar Ella”, zeggen Janne Alers en Joeri Swerts.
 ?? © INSTAGRAM @JANNEALERS EN @HEADSHOTBE ?? “Veel mensen vragen zich ook af of het daar wel veilig is. Maar we hebben ons er absoluut geen enkel moment onveilig gevoeld.”
© INSTAGRAM @JANNEALERS EN @HEADSHOTBE “Veel mensen vragen zich ook af of het daar wel veilig is. Maar we hebben ons er absoluut geen enkel moment onveilig gevoeld.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium