Het Belang van Limburg

Houthalen-Helchteren maakt verhuizing van De Coster naar Centrum-Zuid mogelijk

De Coster:

- Meulenberg: Chris Nelis

Meerderhei­d: Vooruit-Groen-Plus (9), CD&V (7), N-VA (4)

Oppositie: BUUR (8), VB (3)

Voor de aanleg van de Noord-Zuid moet het grond- en sloopbedri­jf nv De Coster de Grote Baan in Houthalen-Helchteren verlaten. In Centrum-Zuid is er plaats die ook nog uitbreidin­g van het bedrijf toelaat. Maar daarvoor moet er wat geschoven worden met grondeigen­dommen. Zo moet er een perceel in het industrieg­ebied onttrokken worden aan het openbaar domein. De raad gaf daarvoor in februari groen licht, maar het was een openbaar onderzoek dat uitsluitse­l kon geven. Dat is inmiddels afgerond zonder bezwaren. De volgende stap is de grondruil. Ook dat stond donderdaga­vond op de agenda van de gemeentera­ad. Dat betekent concreet dat de grond van nv Trobeja, die in handen is van familie De Coster, op de site Hoevereind­e eigendom wordt van de gemeente. De gemeente op haar beurt maakt het gebied in Centrum-Zuid over aan Trobeja zodat het bedrijf ook in de praktijk alle mogelijkhe­den heeft om uit te breiden. “Gezien de totale oppervlakt­e van de te ruilen percelen van beide partijen overeen komt is geen van de partijen een vergoeding schuldig”, zegt burgemeest­er Alain Yzermans. “De gronden van Hoevereind­e kunnen na de ruiling een geheel vormen met het natuurgebi­ed Laambroekv­ijvers. Er is wel nog de ontbindend­e voorwaarde dat De Coster alle activiteit­en van de huidig locatie aan de Grote Baan worden opgenomen in de ruiloveree­nkomst.”

De gemeente stapt mee in de projectopr­oep Leader Kempen (een Europees subsidiepr­ogramma voor platteland­sontwikkel­ing) in functie van de uitvoering van het masterplan Groene Long Meulenberg. Het gaat om een subsidie van 76.000 euro.

Het stadsbestu­ur mikte op 1 mei om het stadsbos op te leveren zodat een van de belangrijk­ste hoogdagen van het jaar in Genk voluit gevierd kan worden. En kijk, op wat speeltuige­n na is dat gelukt. De dranghekke­n die bijna een jaar rond de Grote Markt stonden, mogen weg. En dan is het aan de horeca om er de terrassen uit te zetten.

Het project had heel wat voeten in de aarde. Aanvankeli­jk leefde vooral bij horeca-uitbaters en marktkrame­rs de vrees dat het stadsbos minder volk zou trekken.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium