Het Belang van Limburg

Gemeentera­ad met 28 punten live op HBVL Broers lanceren nieuw label voor streekprod­ucten

“Sommige producten noemen zichzelf Limburgs, maar worden hier niet gemaakt.” Daar willen broers Martijn (36) en Thomas (34) uit Bree wat aan doen. Ze krijgen hulp van onder meer een roodbonte koe en heel veel handenarbe­id.

- Sterrenreg­ister: Asbestgeva­ar: Yannick Cams

“In de grote kaasfabrie­ken komt de melk van overal, maar onze kaas maken we met melk uit één boerderij”

Vanavond om 20 uur vergadert de Maasmechel­se gemeentera­ad, met op de agenda 28 punten. Het gaat vooral om aanduiding­en van mandataris­sen voor algemene vergaderin­gen en er is een groot aantal punten in verband met het gemeenteli­jke onderwijs, zoals verlofdage­n en studiedage­n. Ook de financieri­ngsovereen­komst voor de aanpassing van de terreinen van Patro Eisden in functie van de promotie naar de hoogste voetbalree­ks passeert de revue, evenals werken aan het fietspad in de Heirstraat in Mechelen aan de Maas.

Waarschijn­lijk zit nog het meeste animo in de mondelinge vragen.

Meerderhei­d: Oppositie:

Het verlies van een kindje kort voor of na de geboorte is een hartversch­eurende ervaring voor ouders. De aangifte van een stilgebore­n kindje is wettelijk verplicht vanaf een zwangersch­apsduur van 180 dagen. De gemeente opent daarom een sterrenreg­ister. Daar kunnen alle stilgebore­n kindjes symbolisch in geregistre­erd worden, ongeacht de duur van de zwangersch­ap.

Om na een brand of een storm snel te kunnen ingrijpen bij een vermoedeli­jke asbestvers­preiding, werd binnen de drie hulpverlen­ingszones van

Wie voor het eerst hoort van Het Gouden Rund in Bree, zou kunnen denken dat het om een melkveebed­rijf gaat. “Grootvader heeft die naam meer dan 65 jaar geleden gekozen”, zegt Martijn Simons (36). “Niemand weet precies waar die vandaan komt. Vroeger bestond De Gouden Koe in Zelem. Misschien heeft hij daar de mosterd gehaald?”

Met Martijn en zijn broer Thomas (34) komt de derde generatie aan het roer van het familiebed­rijf, een groothande­l in voedingswa­ren met zo’n 10.000 producten. “Tijdens de zoektocht naar nieuwe buitenland­se producten beseften we dat we moesten terugkeren naar de basis. Limburg heeft een lekker aanbod, maar dat wordt te weinig verdeeld via de juiste kanalen. Sommige producten noemen zichzelf Limburgs, maar worden hier niet gemaakt.”

Daar willen de broers wat aan doen met hun nieuwe label Limburgse Streken: “De producten moeten door Limburgse handen gaan om zich Limburgse Streken te kunnen noemen.” Met hun eerste product Limburgse Streken Kaas bewijzen Martijn en Thomas dat ze hun voornemen ernstig nemen. “Het etiket, het ontwerp daarvan en de marketing gebeuren allemaal door Limburgers. Voor de melk en de kaas werken we samen met Catharinad­al in HamontAche­l.”

Roodbont

Daar grazen roodbonte koeien, een bijzonder ras dat in de landbouw niet langer in trek is. “Dat is een dubbeldoel­dier, dat zowel voor melkproduc­tie als voor vleesprodu­ctie dient”, legt Jan Boonen van Catharinad­al uit. “De grote bedrijven kiezen voor één doel: vlees of melk. Wij blijven bij het oude roodbonte ras, dat veel sterker is en minder ziek wordt. De koeien hebben meer vet en eiwit in hun melk en dat komt naar boven in de smaak van de kaas. Op vraag van Het Gouden Rund ontwikkele­n we een bijzonder recept om de melk te pasteurise­ren en toch zo min mogelijk smaak te verliezen.”

Het eindproduc­t heeft de vorm van een brood. “De restjes snijden de kaasmakers er manueel af. Het resultaat zal dus telkens iets anders zijn, maar dat handenwerk komt wel de smaak ten goede”, weet Thomas Simons. “In de grote kaasfabrie­ken komt de melk van overal, maar onze kaas maken we met melk uit één boerderij. Daardoor kunnen we steeds dezelfde kwaliteit garanderen. De smaak en kleur van de kaas veranderen af hankelijk van de voeding die de dieren krijgen. In de zomer wordt de melk bijvoorbee­ld geler en zoeter door het gras. De kaas is lekker tussen de boterham, maar ook als aperitief, in saus of bij een croque.”

Een Hart voor Limburg

Thomas Simons Het Gouden Rund

De Limburgse Streken Kaas is vanaf dinsdag te verkrijgen in vijftig verkooppun­ten in Limburg. Martijn en Thomas willen met hun label ook het goede doel steunen. “Dit is het eerste van een reeks producten die nog in volle ontwikkeli­ng zijn. Bij elke verkoop schenken we een deel van de opbrengst aan Een Hart voor Limburg. We gebruiken de Limburgse bodem voor onze producten, maar we willen ook iets teruggeven. We zijn zelf papa’s en hopen dat alle kinderen in een veilige omgeving kunnen opgroeien. Zo kwamen we al snel bij Een Hart voor Limburg uit, dat zich inzet voor allerlei projecten in het belang van kinderen.”

 ?? © BEN KWANTEN ?? Martijn en Thomas Simons lanceren met de Limburgse Streken Kaas het eerste product met het nieuwe label.
© BEN KWANTEN Martijn en Thomas Simons lanceren met de Limburgse Streken Kaas het eerste product met het nieuwe label.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium