Het Belang van Limburg

“Ik kijk al vooruit, wij willen naar Europese poules”

Ook de zwaarste ontgoochel­ingen kunnen supporters verbinden, weet Genkvoorzi­tter Peter Croonen. Daags nadat hij talloze supporters in de armen sloot voor een gezamenlij­k moment van troost, keek hij alweer vooruit. Naar het Europees avontuur.

-

“Het schot van Toby Alderweire­ld kwam aan als een executie.” Ook op maandagoch­tend zag Peter Croonen die rotbal nog onhoudbaar in de winkelhaak vliegen. Maar hoe hard die knal ook aankwam, je moet er volgens Croonen de schoonheid van de sport in blijven herkennen. “Deze absurde apotheose van het seizoen zorgde voor een unieke avond, waarop de emoties van iedereen die verbonden is aan de drie clubs alle richtingen uitgingen. Hoeveel pijn het uiteindeli­jk ook doet om in allerlaats­te instantie te verliezen, je moet daar ook de schoonheid van zien. Ik heb al heel vaak supporters in de armen genomen na een groot succes, om samen de vreugde te delen. Zondag hebben minstens evenveel supporters me na de match een warme knuffel gegeven om ons verdriet samen te verwerken.”

Peter Croonen Voorzitter KRC Genk

“Die verbondenh­eid maakt onze club ook uniek, heel Limburg heeft met ons meegeleefd. Ik ben nooit trotser geweest op KRC Genk als zondag. Het is misschien nog net te vroeg om het al te beseffen, maar wij hebben een absoluut topseizoen achter de rug. Eentje dat je bijna op gelijke hoogte kunt zetten van de jaren waarin we de beker of de titel pakten.”

Op én naast veld gegroeid

De Genkse voorzitter kijkt daarvoor naar alles wat is gebeurd op én naast het veld.

“Op het veld hebben we allemaal genoten van mooi en aanvallend voetbal. We waren de attractief­ste ploeg van het land. Er zou niemand gezegd hebben dat het onverdiend was, als we de titel hadden gepakt. We blijven sportief stappen vooruit zetten.” “Maar ook naast het veld heb ik een unieke dag beleefd. Ik ben zo fier op onze supporters en de manier waarop ze voor, tijdens én na de match achter de ploeg hebben gestaan. Als één man, jong en oud. Ik werd er emotioneel van. Die corteo, al onze supporters op Tribune Zuid die hun zwarte outfit hadden ingeruild voor een witte. We hebben als club enorm veel inspanning­en gedaan om samen deze sfeeractie­s op te zetten, onze band is hechter dan ooit. Dat is zo essentieel voor een club, ook daarom was dit een topjaar.”

Late uitgaande transfers

Croonen wil er dolgraag een vervolg aan breien.

“We blijven groeien als club, we moeten dit momentum vasthouden. Daarom vind ik het ook zo belangrijk dat we tenminste die tweede plaats hebben gepakt. We moeten fiere vicekampio­enen zijn en keihard geloven in onze kansen in Europa. We willen naar de Champions League, maar beseffen heel goed dat we daarvoor nog een zwaar parcours moeten afleggen. Wij zullen er alles aan doen om onze kern maximaal samen te houden. Er zullen vertrekker­s zijn, maar financieel zijn we sterk genoeg om dat te kunnen beperken. Uiteraard zullen we ook versterkin­g aantrekken, we willen op drie fronten meestrijde­n. De timing van de transfers is altijd een

“Ik beweer niet dat we met een penalty kampioen zouden

zijn, maar ik hoop dat we open en eerlijk debat aangaan

over spelleidin­g en VAR”

uitdaging, maar met onze vroege start in Europa hopen we dat het uitgaand verkeer traditione­el laat op gang komt.”

Ook de groei in het enthousias­me in de Cegeka Arena, wil de voorzitter bestendige­n. “Daarom nu al deze warme oproep om met zoveel mogelijk supporters ons naar de Europese poules te stuwen.”

Pleidooi voor de play-offs

KRC Genk en Union pakten over een heel seizoen een punt meer dan Antwerp, dat als beste in de play-offs de landstitel op zijn naam schreef. Croonen neemt als fervent voorstande­r van de nacompetit­ie de bluts met de buil. “Deze slotdag onderstree­pte de kracht van de formule van de playoffs. Voor een land als België is het de best mogelijke formule. Natuurlijk

Peter Croonen

heeft het zijn voor- en nadelen en kunnen we het misschien nog beter organisere­n. Maar een grote speler als Eleven is alleen maar bereid om zo zwaar te investeren in het Belgisch voetbal, als er dagen zoals zondag bijzitten. Ik ben blij voor hen dat hun investerin­gen op deze momenten renderen. Hoe moeilijk het ook is om als KRC Genk en Union om te gaan met de extreme emoties. Maar de spelregels liggen duidelijk vast bij de start van de competitie.”

Open debat over VAR

Voor de zuurste nasmaak zorgde zondag de wedstrijdl­eiding. Niet voor het eerst tijdens deze playoffs draaiden enkele cruciale fases uit in het nadeel van KRC Genk. “Ik ben blij dat het ook verschille­nde media is opgevallen”, zegt Croonen. “Dat zij het eens zijn met ons dat je je bepaalde vragen kan stellen. Want het is heel moeilijk geworden om daarover als club op een beleefde manier je mening te formuleren. De catchgreep op McKenzie werd op het WK gegarandee­rd bestraft met een strafschop, om van de fout van Avila op Paintsil te zwijgen. Ik ben benieuwd naar het oordeel van het Referee Department. (Dat steunde later op de dag opnieuw de beslissing­en van de scheidsrec­hter en de VAR, nvdr.)”

“Kijk, ik beweer niet we kampioen zouden zijn geworden, indien we wel een strafschop hadden gekregen. En aan het resultaat kan je niks meer veranderen. Maar ik hoop wel dat we de uitdaging aangaan om een open en eerlijk debat te voeren over de spelleidin­g en vooral de VAR. Ik denk dat er heel veel ruimte is voor verbeterin­g. Missen is menselijk, maar we moeten durven onder ogen zien dat er dingen structuree­l beter kunnen. In het belang van het Belgisch voetbal.”

“Er zullen vertrekker­s zijn, maar financieel zijn we sterk genoeg om dat te kunnen

beperken”

Voorzitter KRC Genk

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? De ontgoochel­ing was immens in de Cegeka Arena. “Hoeveel pijn het ook doet om in allerlaats­te instantie te verliezen, je moet daar ook de schoonheid van zien”, vindt voorzitter Peter Croonen.
FOTO'S DICK DEMEY EN BOUMEDIENE BELBACHIR
De ontgoochel­ing was immens in de Cegeka Arena. “Hoeveel pijn het ook doet om in allerlaats­te instantie te verliezen, je moet daar ook de schoonheid van zien”, vindt voorzitter Peter Croonen. FOTO'S DICK DEMEY EN BOUMEDIENE BELBACHIR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium