Het Belang van Limburg

Engie veegt elke piste van tafel

- Farid El Mabrouk

Kerncentra­les na 2025 even tijdens de winter laten draaien, dat is zo goed als onmogelijk volgens Engie/Electrabel. De energiegig­ant veegt zo de pistes van tafel die binnen de regering circuleren om black-outs te vermijden in de winter van ‘25-‘26. Ook het langer openhouden van de oudste kerncentra­les, wat de liberalen en cd&v willen, is volgens Engie bijzonder moeilijk.

Bestaat het risico dan toch dat het licht de komende jaren uitgaat? Volgens netbeheerd­er Elia is het in een worstcases­cenario wel mogelijk. Toch tijdens de winters van 2024 tot 2027, wanneer we niet meer kunnen rekenen op onze kerncentra­les. De reden? Mogelijke problemen met de gasbevoorr­ading en miserie met de Franse kerncentra­les, waardoor stroom invoeren zeer onzeker wordt.

Om toch niet in de problemen te komen, wil de federale regering een extra buffer aanleggen en op zoek gaan naar extra stroom. Maatregele­n om minder stroom te verbruiken en projecten met batterijen kunnen nog 500 megawatt opleveren, maar het is nog maar de vraag of dat volstaat. En omdat niemand nog meer vervuilend­e gascentral­es wil bouwen, kijken de regeringsp­artijen weer naar de kerncentra­les.

In de winter draaien

Groen wil onze jongste kerncentra­les Doel 4 en Tihange 3 – die de regering tien jaar langer zou willen openhouden en waarover ze nu met Engie onderhande­lt – inschakele­n om die tijdens de winters te laten draaien. Door ze tijdens de zomer niet te gebruiken, moet daarvoor voldoende brandstof zijn. Het nodige onderhoud voor de levensduur­verlenging kan dan ook in de zomer gebeuren, klinkt het.

De liberalen en cd&v stellen dezelfde techniek voor, maar dan met de drie oudste kerncentra­les Doel 1 en 2 en Tihange 1. Die sluiten allemaal in de loop van 2025, maar door ze in de zomers daarvoor minder te laten draaien, kunnen ze ook tijdens de moeilijke winters nog stroom leveren.

“Geen wettelijk kader”

Het kernkabine­t komt vandaag samen om alle pistes te bekijken. Maar als het van Engie/Electrabel afhangt, de uitbater van de Belgische kerncentra­les, kunnen de premier en de vicepremie­rs zich de moeite besparen. Omdat het bedrijf nog niets op papier heeft gezien en enkel kan afgaan op mediaberic­hten, kan het nog niet officieel reageren, maar het benadrukt nu al dat de voorstelle­n die circuleren wettelijk niet kunnen. “Een korte verlenging, daar bestaat geen wettelijk kader voor. Straks verlopen de huidige vergunning­en, en ofwel stopt het daar, ofwel moet er weer een vergunning van tien jaar komen, en dat duurt jaren. Dan moeten we aan het FANC (de energiewaa­khond, nvdr.) bewijzen dat de centrales voldoen aan de recentste veiligheid­snormen”, zegt Engiewoord­voerster Nele Scheerlinc­k.

Strenge veiligheid­snormen

De regering kan uiteraard beslissen om de wet te wijzigen, maar ook dat is niet van vandaag op morgen geregeld. Waar MR, Open Vld en cd&v op hopen – behalve Doel 4 en Tihange 3 ook de drie oudste centrales nog eens met tien jaar verlengen – evenmin. De drie partijen willen het rapport van Elia nu gebruiken als breekijzer om de kernuitsta­p nog verder terug te draaien, maar dat zal niet alleen een botsing opleveren met de groenen. Volgens Engie is die verlenging zo goed als onmogelijk. “Sinds Fukushima (de ramp in de Japanse kerncentra­le, nvdr.) zijn de internatio­nale veiligheid­snormen heel streng geworden. En België heeft de lat nog hoger gelegd. De vraag is of de oudste centrales nog wel op dat niveau kunnen worden gebracht”, dixit Engie.

Wil de energiereu­s nog maar eens zijn vel duur verkopen aan de overheid? Zou kunnen, maar zeker is dat ook het FANC twijfels uit bij de haalbaarhe­id van een levensduur­verlenging. “Dat is inderdaad niet evident. Los van de vraag of het economisch veel zin heeft om er nog veel in te investeren”, stelt woordvoerd­er Ines Venneman. En zo kan de discussie over het wel of niet sluiten van bepaalde kerncentra­les nog maar eens beginnen.

 ?? FOTO GETTY IMGAGES ?? Kerncentra­les tijdens de winter nog even laten draaien om zo stroomteko­rten te vermijden, dat valt volgens Engie niet zomaar te regelen.
FOTO GETTY IMGAGES Kerncentra­les tijdens de winter nog even laten draaien om zo stroomteko­rten te vermijden, dat valt volgens Engie niet zomaar te regelen.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium