Het Belang van Limburg

Discussie over “geheim document” in studie over fusie

- Dirk Jacobs en Caroline Vandenreyt

“De pagina’s die ontbreken uit de studie over een mogelijke fusie tussen Hasselt, Kortessem, Diepenbeek en Alken gaan over de lonen van het personeel. Net die pagina’s waar Diepenbeek niet goed uitkomt”, stelde oppositier­aadslid Patrick Hermans. “Niets van aan”, klonk burgemeest­er Kriekels.

In deze krant kon u in het weekend lezen hoe Hasselt, Diepenbeek, Kortessem en Alken aan tafel zitten over een mogelijke fusie of de vorming van districten. Dat zorgde maandagavo­nd voor een verhitte discussie op de gemeentera­ad van Diepenbeek. Met als inzet: het aantal bladzijden dat de studie telt (of toch het aantal dat de raadsleden in Diepenbeek mochten inzien).

Lode Vereeck (onafhankel­ijk) bond de kat de bel aan: “Wie heeft welke studie gekregen? Want er zijn er blijkbaar twee, een volledige en een incomplete”, stelde hij. In de mail die de raadsleden van burgemeest­er Rik Kriekels (N-VA) hadden gekregen, zaten 12 slides. Volgens Vereeck waren het nochtans 31 bladzijden. Kriekels: “Er wordt gesproken over een geheim document van 31 bladzijden. Maar ik heb die nooit gezien. Ik ben inderdaad samengekom­en, op zijn vraag, met de burgemeest­er van Kortessem. Om te luisteren naar de ideeën. Maar ik heb nooit onderhande­ld over een fusie of districten. Dat zal ik nooit doen zonder het mandaat van de gemeentera­ad.”

En vanaf dan begonnen de cijfers te vallen. Patrick Hermans (PUUR): “Er is een presentati­e van Kortessem van 23 bladzijden, wij hebben een mail van u gekregen van 12 bladzijden. Lode heeft het over 31 bladzijden. Alken heeft niets gehad, een aantal mensen in Hasselt ook niet. Dat is een goed begin voor samenwerki­ng…”

Hugo Leroux (Groen) probeerde te verzoenen: “Wij hebben 12 slides gekregen, vandaar dat ik vermoed dat aan de basis een studie ligt van 31 bladzijden.” Kriekels: “Ik zal die morgen opvragen. Maar jij hebt ze blijkbaar wel, Lode? Je mag ze mij ook zeker bezorgen.”

Vereeck “Collega’s, dat gelooft toch geen hond dat onze burgemeest­er de hele studie niet gehad heeft?”

Jos Leroi (cd&v) suste: “Wij beslissen of we een fusie aangaan. Niemand anders. Hoeveel bladzijden de studie ook telt.” En toen de storm leek te gaan liggen, deed Leroux fronsen: “De burgemeest­er heeft de mail gehad van de secretaris van de burgemeest­er van Hasselt. En die persoon suggereert om niet alles te geven.”

“Gij gooit hier nu wel even een bommetje”, klonk raadsvoorz­itter Alders.

Kriekels: “Blijf maar allemaal rustig. Er staat enkel bij of het wel wenselijk is om alles al door te geven als de gesprekken pas begonnen zijn. Niets meer.” Wordt de volgende raad vervolgd, kondigde de oppositie aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium