Het Belang van Limburg

PFAS-vervuiling op industriet­errein: “Na tien jaar is er plots een risico”

-

MAATREGELE­N Er is PFAS-verontrein­iging vastgestel­d op het industriet­errein in Hamont aan Remise 3, waar in 2010 een hevige bedrijfsbr­and woedde. Buurtbewon­ers moeten zich houden aan een aantal maatregele­n, omdat er een risico is op herhaaldel­ijke blootstell­ing.

Afvalstoff­enmaatscha­ppij OVAM heeft de gronden geinventar­iseerd met een verhoogd risico op verontrein­iging met PFAS. Prioritair zijn verkennend­e bodemonder­zoeken uitgevoerd op brandweerk­azernes, brandweero­efenterrei­nen en locaties waar in het verleden zware branden met fluorhoude­nd schuim zijn geblust.

“Ook in Hamont-Achel heeft OVAM zo’n verkennend bodemonder­zoek laten uitvoeren”, zegt milieusche­pen Guy Joosten (cd&v). “Dat onderzoek was gericht op de locatie van het voormalige bedrijf Playgo, een groothande­l in speelgoed gelegen aan Remise 3. Op deze site vond men duidelijke aanwijzing­en van bodemvervu­iling met PFAS, en in het grondwater is verontrein­iging met deze stoffen vastgestel­d. Dat gebeurde op de locatie van het voormalige bedrijf dat daar in 2010 uitbrandde.”

Voorzichti­gheidsprin­cipe

Voor de omwonenden van Remise 3 is er nu een risico op herhaaldel­ijke blootstell­ing. Zij werden hierover geïnformee­rd via een bewonersbr­ief. “Omdat nog niet alle wetenschap­pelijke kennis aanwezig is, beveelt het Agentschap Zorg en Gezondheid zogenaamde no regret-maatregele­n aan om de blootstell­ing aan PFAS te beperken. Deze maatregele­n kunnen veranderen in tijd, ruimte en inhoud naargelang er meer data en inzicht beschikbaa­r komen.” Milieusche­pen Joosten stelt dat het om maatregele­n gaat die OVAM toepast in gelijkaard­ige situaties in heel Vlaanderen. “Ze hanteren hierbij een voorzichti­gheidsprin­cipe. Paniek is niet nodig, er is geen acuut gevaar.” Er zijn maatregele­n van kracht op de site van Remise 3 zelf, maar ook voor bewoners binnen een straal van 100 meter. Hen wordt onder andere gevraagd om voorzichti­g te zijn met eieren van eigen kippen en zelf geteelde groenten. Ook voor de zone tot 500 meter rond de locatie zijn er restrictie­s rond het gebruik van putwater. In de eerste perimeter liggen 47 woningen, en ruim 400 woningen in de zone van 500 meter. Op www.hamont-achel.be/pfas is een overzicht van de maatregele­n te vinden.

Kinderen

In de Molenstraa­t grenzen enkele woningen met hun achtertuin­en aan de locatie. Buren reageren afwachtend. “Het is niet dat we nu enorm ongerust zijn, maar het is goed dat het onderzocht wordt”, zeg een buurtbewoo­nster. “In afwachting van verder onderzoek, gaan we de maatregele­n wel opvolgen. We hebben hier twee kinderen, dan ben je sowieso al wat voorzichti­ger. Het is wel vreemd dat tien jaar lang niemand zich vragen stelt, en plots komen ze erachter dat er een risico is.”

 ?? FOTO GVB ?? In de Molenstraa­t grenzen enkele woningen met hun achtertuin­en aan de locatie waar de vervuiling werd vastgestel­d.
FOTO GVB In de Molenstraa­t grenzen enkele woningen met hun achtertuin­en aan de locatie waar de vervuiling werd vastgestel­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium