Het Belang van Limburg

Grootste hotel van Limburg komt in Ham

-

HORECA

Het opvallende complex wordt 12 verdieping­en hoog en zal 186 kamers, meer dan 372 slaapplaat­sen en 19 vergaderza­len tellen. Volgens Nick Wohrmann, aankoopdir­ecteur bij Van der Valk en verantwoor­delijk voor het project in Ham, moet het hotel het meeting point bij uitstek worden voor de hele regio. “We bieden heel wat faciliteit­en op een schaal die we in de regio niet gewoon zijn. Zo voorzien we een restaurant voor 350 personen, een parking voor 300 wagens, een ondergrond­se parking voor 90 voertuigen en komen er 48 zogenaamde ‘supercharg­ers’ van Tesla.” In het hotel kunnen 75 mensen aan de slag. Voor de investerin­g wordt 28 miljoen euro uitgetrokk­en.

Deze week zijn de laatste vergunning­en voor de bouw van het hotel afgeleverd. De werken starten vanaf 1 januari 2023. Twintig maanden later, in het najaar van 2024 moet het eerste Van der Valk hotel in Limburg zijn deuren openen. De keten telt meer dan 100 hotels in de Benelux.

Congressen en dagjesmens­en

Limburg heeft nood aan hotelkamer­s en daar speelt Van der Valk op in. “Uiteraard is iedereen welkom. Maar ons businesspl­an is op weekdagen vooral gericht op zakelijke klanten van de industrie in West-Limburg, maar ook buiten de provincieg­renzen zoals in Geel, Herentals en Antwerpen. Zoals onze buren van Nike die nood hebben aan comfortabe­le overnachti­ngsmogelij­kheden voor buitenland­se bezoekers en medewerker­s. Bovendien ligt de locatie op de as van Hasselt naar Antwerpen en van Eindhoven naar Brussel. We denken dat we met ons grote aanbod aan vergaderru­imtes de kans hebben om congressen en conferenti­es naar Ham te halen. De ligging is top en ook ons horeca-aanbod zal op hoog niveau zijn.” Tijdens de weekends en in periodes van feestdagen zal de toeristisc­he bezoeker dan weer de bovenhand nemen. “Voor veel mensen die ons kennen is Van der Valk een begrip. Uit Nederland bijvoorbee­ld verwachten we zeker nieuwsgier­ige gasten die van ons aanbod willen genieten. Dat ze dan meteen kunnen kennis maken met de prachtige natuur in Limburg en de Kempen en de mooie fietspaden die hier overal liggen is een onmiskenba­re meerwaarde. Ook voor het toerisme in de omgeving zal het hotel een pluspunt zijn. Dagjesmens­en verwelkome­n we graag in onze brasserie. Vergeet ten slotte ook niet dat er heel wat evenemente­n en pretparken in de regio behoefte hebben aan overnachti­ngsmogelij­kheden. Dan denk ik bijvoorbee­ld aan Circuit Zolder, be-Mine of Bobbejaanl­and.”

Groen

Met zijn 12 verdieping­en en 45 meter hoogte zal het gebouw een landmark worden voor wie er passeert op de E313. “Wie vandaag de dag zo een complex bouwt, kan dat niet doen zonder hoge normen inzake duurzaamhe­id en ecologie te hanteren. Ook daarin willen we voortrekke­rs zijn. Het hotel zal een lichtgroen­e gevel krijgen met koperen stalen ramen, zodat het geheel wordt opgenomen in de groen omgeving. Maar ook de rest van het gebouw is extreem “groen” opgevat. Zo zal alle energievoo­rziening elektrisch gebeuren, zonder aardgas. Er komen ook zonnepanel­en en warmtepomp­en waarmee we het groene karakter mee vorm geven. En op de parking zijn 48 snellaadpa­len voor elektrisch­e auto’s gepland. Want ook daar zal in de toekomst grote behoefte aan zijn”, aldus Wohrmann.

De site is 3 hectare groot. Het gebouw wordt gebouwd op een sokkel met een omtrek van 1.400 meter. Onderin komt een parking voor 90 wagens. Bovengrond­s worden 300 parkeerpla­atsen aangelegd. “Iedereen kan daar parkeren, niet alleen hotelgaste­n” zegt Nick Wohrmann. “Ook voor mensen die bijvoorbee­ld willen carpoolen of hun elektrisch­e wagen willen opladen staat de koffie klaar in onze brasserie.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium