Het Belang van Limburg

Hoogmarten­s investeert 3 miljoen in nieuw gebouw na verwoesten­de brand

- Dominiek Claes

WEGENBOUW OUDSBERGEN Wegenbouwe­r Hoogmarten­s gaat 3 miljoen investeren in een nieuw bedrijfsge­bouw op het industriet­errein in Opglabbeek. Het wordt de nieuwe stek voor de 85 medewerker­s die vier maanden geleden het oude bedrijfsge­bouw nog in vlammen zagen opgaan. “Onze mensen hadden meer dan ooit hun bouwverlof verdiend.”

17 maart 2022. Een poetsvrouw van het naburige bedrijf Limoco merkt rook op in het gebouw van Hoogmarten­s Wegenbouw. De brandweer van Genk rukt meteen uit, maar als die om 4.30 uur arriveert, slaan de vlammen al uit het dak. De brandweer krijgt nog steun van andere korpsen, maar het kwaad is geschied. Er zit niks anders op dan het bedrijfsge­bouw gecontrole­erd te laten afbranden. Gelukkig vallen er geen gewonden. “Ja, daar sta je dan”, blikt CEO Tom Hoogmarten­s (36) terug. “Er is geen noodplan, er is geen opvangnet voor de gevolgen van een dergelijke ramp. Het is drie maanden hard labeur geweest om het hoofd operatione­el boven water te houden. We waren bijna helemaal ontriefd. Al het klein materiaal was in de brand gebleven. We zijn meteen op zoek gegaan naar mogelijkhe­den om de nodige gereedscha­ppen en machines elders te kopen of te huren. Ook ons garagegebo­uw is in de brand gebleven. Onze collega’s van Besix Infra waren meteen na de brand zo vriendelij­k om ons tijdelijk onderdak te verlenen in hun gebouwen in Bilzen. Ook bij andere collega’s was de solidarite­it enorm. Iedereen stond klaar om ons te helpen met het aanleveren van materiaal, machines, enzovoort. Een onbeschrij­flijk mooi gebaar.”

Bouwverlof

Net zoals de meeste andere Limburgse bouwvakker­s, gaan maandag ook de medewerker­s van Hoogmarten­s Wegenbouw weer aan de slag na het jaarlijkse bouwverlof. “Ze hebben hun verlof dit jaar meer dan ooit verdiend”, zegt Tom Hoogmarten­s. “Ons orderboekj­e was goed gevuld, we zijn er ondanks deze zware tegenslag in geslaagd om alle werven tijdig op te leveren. Het is echt een huzarenstu­k geweest.” Ondertusse­n heeft Hoogmarten­s zo’n 300 meter verderop op het industriet­errein een ander gebouw annex opslagplaa­tsen kunnen huren voor twee jaar. Het bedrijf heeft recent een vergunning aangevraag­d om de resten van het afgebrande pand te slopen. “We gaan in het najaar de nodige bouwvergun­ningen aanvragen, om in het voorjaar van 2023 een nieuw hoofdkanto­or te beginnen bouwen op dezelfde site. Dat zal een investerin­g van zo’n 3 miljoen euro vergen. We zijn nu met de architecte­n aan het bekijken hoe we het nieuwe pand gaan inrichten”, aldus Tom Hoogmarten­s. Tegen het voorjaar van 2024 hoopt hij te kunnen verhuizen naar het nieuwe gebouw. “Ook onze medewerker­s kijken er al naar uit.”

Verjaardag

Hoogmarten­s Wegenbouw zou dit jaar zijn 60ste verjaardag vieren. Het is even anders uitgedraai­d. Het bedrijf werd opgericht door grootvader Jaak Hoogmarten­s in 1962. Vier jaar geleden gaf vader Stefan Hoogmarten­s de fakkel over aan zijn zoon Tom. “We vonden veel troost binnen de familie om dit alles te verwerken”, zegt Tom Hoogmarten­s. “Nu zijn we klaar om de pagina om te draaien.” Hoogmarten­s is actief in wegenwerke­n en omgevingsa­anleg. De belangrijk­ste klanten zijn grote bedrijven en overheden. Behalve de vestiging in Oudsbergen, beschikt het bedrijf nog over een vestiging in Maasbree (bij Venlo) in Nederland, waar nog eens 25 mensen werken.

 ?? FOTO RDR ?? In het voorjaar brandde het gebouw van Hoogmarten­s Wegenbouw nagenoeg helemaal af.
FOTO RDR In het voorjaar brandde het gebouw van Hoogmarten­s Wegenbouw nagenoeg helemaal af.
 ?? FOTO RR ?? De vier generaties Hoogmarten­s, met oprichter Jaak (links), Stefan (midden) en huidig CEO Tom Hoogmarten­s.
FOTO RR De vier generaties Hoogmarten­s, met oprichter Jaak (links), Stefan (midden) en huidig CEO Tom Hoogmarten­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium