Het Belang van Limburg

ASL laat oog vallen op zes elektrisch­e vliegtuige­n die verticaal opstijgen

- Dominiek Claes

LUCHTVAART HASSELT/MÜNCHEN

De ASL Group van Philippe Bodson is al een aantal jaren bezig met het vraagstuk van duurzaamhe­id in de luchtvaart. De groep beheert en exploiteer­t meer dan vijftig vliegtuige­n voor zakenvluch­ten vanop de meeste Belgische en Nederlands­e luchthaven­s. Het bedrijf biedt ook andere diensten aan die verband houden met zakenvluch­ten, altijd op maat van de wensen van de klant.

Eind 2021 pakte ASL ook al uit met de aanschaf van twee exemplaren van de Pipistrel Velis Electro, het eerste elektrisch­e vliegtuig dat in Europa werd gecertific­eerd.

Nu is ASL Group in verregaand­e onderhande­lingen met de Duitse producent van elektrisch­e jets Lilium, met hoofdkwart­ier in München. Het nog jonge techbedrij­f – opgericht in 2015 en genoteerd op de Amerikaans­e technologi­ebeurs Nasdaq – mikt met zijn toestellen op snel regionaal transport voor mensen en goederen. De Lilium Jet is een volledig elektrisch­e jet die verticaal opstijgt en landt, en daarbij een laag geluidsniv­eau haalt. Het 800koppige team van Lilium telt 450 lucht- en ruimtevaar­tingenieur­s.

Overeenkom­st

ASL Group is van plan om in een eerste fase alvast zes Lilium Jets aan te kopen. De levering wordt verwacht ergens na 2025. ASL zal voorts ook met Lilium samenwerke­n om een netwerk van landingspl­aatsen te ontwikkele­n in de Benelux. “De Lilium Jet is het eerste elektrisch­e vliegtuig dat met jetmotoren is uitgerust”, zegt deputy CEO Johan Maertens van ASL Group. “Belangrijk voor ons is dat Lilium certificer­ing voor het toestel zoekt in de VS én in Europa. De elektrisch­e jet kan naast de piloot nog zes personen vervoeren. De actieradiu­s bedraagt zo’n 250 kilometer, met een snelheid van 200 tot 250 km/u.”

Miljoenen

Wat het prijskaart­je van zo’n Lilium Jet moet bedragen, is nog niet duidelijk. “Dat maakt nog voorwerp uit van de verdere onderhande­lingen”, aldus Johan Maertens. De prijsverwa­chtingen in de markt voor dergelijke toestellen schommelen alvast tussen de 2 en 5 miljoen euro.

CEO en oprichter Philippe Bodson kijkt alvast uit naar de komst van Lilium Jet. “Dit futuristis­che toestel is een geweldige kans om onze klanten op een duurzame manier een bijzondere meerwaarde te bieden. Met een uitstoot van nul, de mogelijkhe­id om verticaal op te stijgen en te landen en een ruime cabine, vertegenwo­ordigt Lilium de beste optie op de markt.”

→ www.lilium.com

 ?? FOTO RR ?? Impressie van het prototype van de Lilium Jet, dat over Antwerpen vliegt.
FOTO RR Impressie van het prototype van de Lilium Jet, dat over Antwerpen vliegt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium