Het Belang van Limburg

Oorlogsspe­l Flames of War strijkt neer in Diepenbeek

-

Dat zo’n internatio­naal toernooi neerstrijk­t in het ontmoeting­scentrum Lutselus in Diepenbeek is het gevolg van de Russische inval in Oekraïne. “Oorspronke­lijk zou het kampioensc­hap plaatsvind­en in de Poolse hoofdstad Warschau. Maar sinds de invasie wordt Polen ook overstelpt met vluchtelin­gen. Verschille­nde deelnemers zagen het niet zitten om naar ginder te reizen. Uiteindeli­jk hebben wij de organisati­e dan maar overgenome­n”, zegt Diepenbeke­naar Robby Notermans, voorzitter van de Limburgse Flames of War-club. Heel West-Europa zal aanwezig zijn, maar er komen ook flamers - zoals de spelers worden genoemd - uit de Verenigde Staten, IJsland en zelfs Nieuw-Zeeland.

Schaken met tanks

Miniature war gaming lijkt voor het ongeoefend­e oog op een hobby voor volwassen mannen die nog met speelgoeds­oldaatjes spelen. “Dat is een wel erg simplistis­che voorstelli­ng”, lacht Notermans. “Er komt veel meer bij kijken: interesse voor de Tweede Wereldoorl­og, militaire strategie, creativite­it en een portie geluk. Schaken met tanks en infanterie, dat dekt meer de lading.”

In 2002 lanceerde het Nieuw-Zeelandse bedrijf Battlefron­t Miniatures het tafelspel Flames of War. Niet veel later werd Notermans door de microbe gebeten. “Ik heb mijn eerste set gekocht in 2004, maar het heeft nog enkele jaren geduurd voor ik effectief ben beginnen spelen. Het toffe aan Flames of War is dat het begint bij modelbouw en eindigt met een strategisc­h spel dat nooit hetzelfde is.”

Loeplamp

Beginnende spelers kopen een set met blanco tanks, legervoert­uigen en soldaten. Het is de bedoeling dat ze die netjes in elkaar zetten en piekfijn beschilder­en. “Daar kan ik uren mee bezig zijn, met een heel dun verfborste­ltje onder een loeplamp”, zegt Notermans. “Vier soldaatjes van 15 millimeter beschilder­en, dat neemt soms tot tien uur tijd in beslag. Ik gebruik zes verflagen om genoeg reliëf en diepgang in de structuur te krijgen. Sommige flamers spelen liever dan ze knutselen en besteden het schilderwe­rk uit aan speciale studio’s in Spanje of Polen.” Maar daar stopt de huisvlijt niet. Er is ook een speelveld nodig. “Dat is 1,80 op 1,20 meter groot en kan bestaan uit verschille­nde thema’s: van een stedelijke omgeving tot een woestijnde­cor. Overal waar WOII heeft plaatsgevo­nden. De gebouwen die nodig zijn om het speelveld aan te kleden, kan je kopen, maar er wordt ook veel zelf gemaakt. Ik heb daarvoor speciaal een 3D-printer in huis gehaald. In de community worden computerbe­standen gedeeld om huizen, muurtjes of andere voorwerpen te printen.”

Normandisc­h zand

Robby Notermans toont een woestijnde­cor met mooi beschilder­de gebouwen, voertuigen en tanks. “Ik zoek op internet naar historisch­e informatie en probeer de details zo juist mogelijk na te maken. Sommige spelers tekenen hakenkruis­en op Duitse legers. In principe is het historisch correct. Ik stoor me daar niet aan, maar niet alle flamers waarderen het als je speelstukk­en nazisymbol­en bevatten.”

Aardig detail: het woestijnde­cor op de tafel van Notermans bevat zelfs WOII-historisch zand. “Ik ben dat met een emmertje gaan halen op Sword Beach en Omaha Beach, twee van de invasiestr­anden in Normandië. Is dat gek? Misschien wel, maar ik vind dat tof”, klinkt het fier.

Rolmeter en laserlicht

Alle spelregels uitleggen gaat wat ver. Met een rolmeter wordt de precieze afstand gemeten hoever een tank zich mag verplaatse­n, met een laserlicht­je wordt gecontrole­erd of de vijand al dan niet beschoten kan worden en een speciaal meetinstru­ment kan de impact van artillerie of mortieren afbakenen. En er blijft een dosis geluk mee gemoeid, want dobbelsten­en bepalen uiteindeli­jk of een schot een voltreffer is of niet.

Een uitgekiend­e strategie is een must. “Zonder ben je een vogel voor de kat”, zegt Notermans. “Ik speel nu al lange tijd met hetzelfde leger en probeer mijn aanvals- of verdedigin­gsplan nog altijd te verbeteren. Ieder voertuig of groepje soldaten heeft zijn eigen specificat­ies zoals vuurkracht, snelheid of bepantseri­ng. Ik kan lang nadenken over wat de beste tactiek is.”

→ Van 5 tot en met 7 augustus, telkens van 9 tot 17.30 uur, vindt het Europees kampioensc­hap Flames of War plaats in OC Lutselus in Diepenbeek. Bezoekers zijn welkom om te komen kijken naar de wedstrijde­n of om een demo te volgen. Inkom is gratis.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Voorzitter Robby Notermans uit Diepenbeek bij een Flames of War-speelveld waarop veldslagen met miniaturen worden nagespeeld.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Voorzitter Robby Notermans uit Diepenbeek bij een Flames of War-speelveld waarop veldslagen met miniaturen worden nagespeeld.
 ?? ?? Spelers moeten een strategie uitdoktere­n en een gebalancee­rd leger samenstell­en, anders zijn ze een vogel voor de kat.
Spelers moeten een strategie uitdoktere­n en een gebalancee­rd leger samenstell­en, anders zijn ze een vogel voor de kat.
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? De miniatuurt­anks worden met de hoogste precisie beschilder­d en afgewerkt.
FOTO KAREL HEMERIJCKX De miniatuurt­anks worden met de hoogste precisie beschilder­d en afgewerkt.
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ??
FOTO KAREL HEMERIJCKX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium