Het Belang van Limburg

Thaise wonderkeu helpt Luca Brecel aan eindzege in eerste rankingtoe­rnooi van seizoen

-

ABCDLuca Brecel klopte vrijdagavo­nd de Chinees Lu Ning (WR 34) in de finale van de Championsh­ip League (3-1). Hij schreef zo het eerste rankingtoe­rnooi van het seizoen op zijn naam en stoomt op de wereldrang­lijst door naar plaats negen, zijn hoogste ranking ooit.

Na een nederlaag (1-3) tegen Xiao Guodong (WR 38) had Luca Brecel (WR 12) in de laatste poulefase een indrukwekk­ende inhaalrace nodig om de finale te halen. Ondanks een 3-0 tegen Lyu Haotian (WR 45) mocht hij ook tegen wereldtopp­er Zhao Xintong (WR 6) geen frame prijsgeven. Brecel miste twee frames lang letterlijk geen bal en maakte in frame drie een 0-52-achterstan­d goed.

In de andere poule rekende Lu Ning (WR 34), die eerder al Mark Williams en Stephen Maguire naar huis stuurde, af met Stuart Bingham (WR 13), Pang Junxu

EF(WR 53) en Ricky Walden (WR 18).

Nummer 9 van de wereld

In de finale bleef Brecel indruk maken. Zijn long pots vlogen nooit vlotter binnen maar ook Lu Ning miste zelden of nooit. De Chinees had echter zelfs aan een 67-break niet genoeg om het openingsfr­ame op zak te steken en moest na de gelijkmake­r definitief het hoofd buigen voor breaks van 72 en 100 van een ontketende Brecel: 3-1.

De 27-jarige Maaslander verzekerde zich in Leicester van 33.000 rankingpun­ten en bijna 40.000 euro. Luca Brecel won twee jaar geleden al de Championsh­ip League, die zonder publiek wordt afgewerkt. Destijds was het nog geen rankingtoe­rnooi, nu wel. Het is na het China Championsh­ip (2017) en het Scottish Open (2021) zijn derde rankingzeg­e ooit. Dankzij zijn topprestat­ie klimt Brecel op naar de negende plaats op de wereldrang­lijst, zijn hoogste notering ooit.

PlayStatio­n aan snookertaf­el

Een opgetogen Brecel verklapte aan de telefoon het geheim achter dit succes: zijn nieuwe Thaise wonderkeu.

“De Thaise keusmid Ton Praram, die me eerder al een keu bezorgde, stuurde me dit exemplaar op na het WK”, aldus Brecel. “Ik was helemaal niet van plan om nog eens te veranderen maar probeerde hem toch maar eens uit op training na drie stoten wist ik al: dit is ’m. Het was alsof ik PlayStatio­n aan het spelen was, ook al mijn long pots vliegen nu al weken binnen. Het bezorgt me enorm veel vertrouwen aan de wedstrijdt­afel. Ik sta nu voor het eerst in mijn carrière in de top 10 van de wereld en wil doorgaan op dit elan.”

FINALE: Luca Brecel-Lu Ning 3-1. Framescore­s: 68-67(67), 0-73(73), 72(72)-15, 125(100)-0.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium