Het Belang van Limburg

Vorig seizoen coach in jeugdvoetb­al, nu meteen vuurdoop in Beker van België

- Ben Saelmans/Bart Schijns

Met drie zijn ze, de Limburgse clubs uit vierde provincial­e die straks in de eerste ronde van de beker van België in actie komen. Opmerkelij­k: zowel STA Genk, Neeroetere­n als Sparta Lille worden geleid door een coach, die vorig seizoen nog actief was in... het jeugdvoetb­al.

Tommy Coenen maakt dit weekend zijn debuut als trainer in de Beker van België. De 37-jarige militair uit Winterslag ruilde in het tussenseiz­oen de beloften van Termien in voor het eerste elftal van vierdeprov­incialer STA Genk om zo weer te kunnen proeven van het grote werk.

“Ik kijk met een goed gevoel terug op mijn tijd bij Termien”, aldus Coenen. “Ik heb er enorm veel geleerd, maar ik miste toch de matchen met inzet. Wedstrijde­n tegen Bocholt, Hades en Hasselt zijn natuurlijk mooie affiches, maar bij de beloften staat toch alles in het teken van de eerste ploeg. Bij zo’n eerste elftal staat er meer op het spel.”

Coenen was eerder al hoofdcoach bij Wiemismeer, nu gaat hij dus aan de slag bij STA Genk, met in zijn kielzog... acht (!) spelers van Termien. “We beschikken over een goede kern en zullen onze huid zondag duur verkopen tegen Herstal. Maar we gaan er ook van proberen te genieten. Het blijft toch een wedstrijd in de Beker van België.”

Neeroetere­n

Ook Kevin Princen, de trainer van Neeroetere­n FC, coacht voor het eerst een eerste elftal.

“In 2023 zal ik al 25 jaar voetbaltra­iner zijn, maar het is dit seizoen voor het eerst dat ik hoofdtrain­er ben”, aldus Princen, die de voorbije jaren de U21 en beloftenpl­oegen van Patro, Elen en Opitter trainde.

“Als beloftentr­ainer moet je toch altijd rekening houden met de accenten van de hoofdtrain­er. Ik mag nu voor het eerst mijn eigen ding doen en dat is wel spannend. Toch ben ik ook hongerig om er echt aan te beginnen. Je krijgt maar één kans om een eerste goede indruk te maken als hoofdcoach.”

Met dit trainersch­ap kan Kevin Princen weer iets van zijn bucketlist schrappen. “Ik wou vóór mijn veertigste hoofdtrain­er zijn. Ik ben er nu veertig, dus dat telt nog mee”, lacht Princen, die beroepshal­ve ook coach is. “Ik ben een personal trainer, die via beweging en sporten de mensen mentaal sterker wil maken. Ik ben er zeker van dat ik die vaardighed­en ook in mijn trainersch­ap bij Neeroetere­n zal kunnen gebruiken”, aldus de coach, die zondag met KNFC naar HO Heide trekt.

Sparta Lille

Bij Sparta Lille, de derde Limburgse vierdeprov­incialer in de beker, zal trainer Stefan Hermans voor het eerst als hoofdcoach fungeren.

“De voorbije jaren was ik trainer van de IP21 en beloften van Pelt. Vorig seizoen was ik bij Herkol T2 onder Tony Heylen, maar na diens ontslag heb overgenome­n”, aldus Hermans, die graag bij Herkol als hoofdtrain­er aan de slag was gebleven. “Ik was graag op een hoger niveau als hoofdtrain­er begonnen, maar een gebrek aan ervaring als hoofdcoach heeft me hier wel parten gespeeld. Ik ga me dan maar vanuit vierde provincial­e proberen op te werken. Ik start alleszins met veel goesting en volle moed bij Sparta Lille.”

Dat begint dit weekend met een bekerparti­j bij KVK Beringen.

 ?? FOTO RR
FOTO DICK DEMEY ?? Neeroetere­ncoach Kevin Princen.
Tommy Coenen (centraal met oranje-zwart shirt) stapte van Termien over naar STA Genk. In zijn zog maakten ook acht spelers dezelfde overstap.
FOTO RR FOTO DICK DEMEY Neeroetere­ncoach Kevin Princen. Tommy Coenen (centraal met oranje-zwart shirt) stapte van Termien over naar STA Genk. In zijn zog maakten ook acht spelers dezelfde overstap.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium