Het Belang van Limburg

“Ik reken op mijn frisheid”

-

augustus 2019: de dan 19-jarige Remco Evenepoel rijdt in San Sebastian een heel profpeloto­n aan gort. Mede-aanvaller Tom Skuijns wordt als een nieuweling uit de wielen gereden. Evenepoel rijdt solo naar de zege, Greg Van Avermaet is op net geen veertig seconden een verdienste­lijke tweede. “Ik hou alleen maar goede herinnerin­gen over aan die zege”, zegt Evenepoel nu. “De winst kwam onverwacht, in mijn eerste seizoen als prof. Het spreekt voor zich dat ik nog altijd trots ben op wat ik die dag realiseerd­e. Ik kom ook graag naar het Baskenland, het is hier aangenaam fietsen. De steile hellingen schrikken me niet af.”

De Evenepoel van 2019 is niet te vergelijke­n met de Evenepoel van nu, verduideli­jkt hij. “Ik ben een completere wielrenner geworden. Mijn lichaam moest zich nog ontwikkele­n. Ik ben ook slimmer geworden, ik lees de wedstrijde­n beter en heb aan explosivit­eit gewonnen. Mijn gewicht? Ik ben op mijn lichtst momenteel, wat logisch is, met de Vuelta in het verschiet. In vergelijki­ng met 2019 zal ik een tweetal kilo minder wegen, denk ik. Mijn gewicht is geen issue meer, ik weet wat ik moet doen om op gewicht te blijven.”

Niet gek doen

Het hoge woord is gevallen: de Vuelta. Veel van wat Evenepoel de voorbije weken heeft gedaan, staat en stond in het teken van de

Spaanse rittenkoer­s die half augustus start in Utrecht. “Wat niet wegneemt dat ik in San Sebastian ben om te winnen”, blijft hij ambitieus. “Maar het klopt dat ik lang niet gekoerst heb. Na het BK nam ik even vakantie, daarna ging het richting Livigno voor een hoogtestag­e. Zoals jullie konden zien, heb ik daar vooral volume getraind en minder intensitei­t. Ik wilde vooral met een brede basis naar hier komen, onder meer door twee weken op rij dertig uur te trainen. Pas de laatste week thuis heb ik nog wat intensieve trainingen ingelast, zonder gek te doen. Ik zat slechts tien uur op de fiets, zodat ik fris aan de start hoop te staan. Want dat miste ik bijvoorbee­ld in de Ronde van Zwitserlan­d. In de aanloop daar naartoe heb ik te zwaar getraind.”

Favoriet Pogacar

De Tour niet gereden hebben, hoeft geen nadeel te zijn in San Sebastian.

Evenepoel: “Ik haal één voorbeeld aan: Wout van Aert. Hij trok met amper 25 wedstrijdd­agen naar de Tour, maar presteerde daarna drie weken op een ongezien hoog niveau, de beste Wout ooit. Dat heeft alles met frisheid te maken. Mijn grootste tegenstand­er hier komt ook uit de Tour: Tadej Pogacar. Of ik zijn nederlaag zag aankomen? We gaan toch niet van een nederlaag spreken over iemand die drie ritten wint, tweede wordt in het eindklasse­ment en de witte trui mee naar huis neemt? Daarmee doe je Tadej oneer aan en in mijn ogen is hij nog steeds de beste renner van de wereld.”

“Andere tegenstand­ers? Simon Yates won onlangs wat koersen en zal goed zijn, ik schat dat Powless opnieuw dicht zal zijn, Mohoric verwacht ik dicht. En misschien heeft Bakelants wel vertrouwen getankt in de Tour de Wallonie. We hebben nog samen getraind in Livigno.” (lacht)

Evenepoel boekte zijn grootste successen tot nu toe in eendagswed­strijden, maar zijn droom blijft het rondewerk. “Het is geen geheim dat het mijn droom is om op dat niveau te presteren. Als tijdrijder ben ik voldoende gewapend, maar als klimmer zit ik ook nog altijd met vraagteken­s. Ik heb me specifiek voorbereid op het klimwerk in de Vuelta. Maar ik moet het grote rondewerk nog ontdekken, ik moet groeien en leren. Ik stap straks op een snelweg waarvan ik het eindpunt niet ken. Maar eerst San Sebastian.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium