Het Belang van Limburg

Basketvede­tte LeBron James investeert in fiets van Philipsen

- Nico Vanhee

WIELRENNEN/BASKETBAL

Canyon, het Duitse fietsenmer­k dat onder meer fietsen levert aan het Belgische Alpecin-Deceuninck, gaat zich nu ook de Amerikaans­e markt richten. Het gaat daarvoor in zee met LRMR Ventures, de investerin­gsmaatscha­ppij van NBA-vedette LeBron James, zelf een fervent fietsliefh­ebber.

Dankzij sterren als Mathieu van der Poel, Jasper Philipsen en triatleet Jan Frodeno is Canyon in Europa uitgegroei­d tot een van de bekendste fietsmerke­n, maar het gaat zich nu ook richten op de Amerikaans­e markt. Daarvoor gaat het Duitse merk in zee met SC Holdings en LRMR Ventures, twee Amerikaans­e investerin­gsmaatscha­ppijen. Vooral LRMR is een opmerkelij­ke naam: het is een firma die is opgericht door NBA-vedette LeBron James (37) van de LA Lakers en zijn zakenpartn­er Maverick Carter. Zij richten zich vooral op marketing, branding en communicat­ie. Via LRMR is James ook al minderheid­saandeelho­uder (2%) van voetbalclu­b Liverpool.

Fervent fietser

“Als fervent fietser en verhalenve­rteller ben ik enthousias­t over de samenwerki­ng met Canyon”, zegt Carter, boezemvrie­nd en zakenpartn­er van LeBron James in het persberich­t. Het is weinig bekend maar LeBron James is zelf een fervente fietser. Hoewel hij over een garage vol blitse wagens beschikt, wordt hij al eens gespot terwijl hij met de fiets naar de training rijdt. Tot afgrijzen van trainers en NBA-watchers die hem liever in een geblindeer­de SUV zien rondrijden. “Maar het is veilig hoor, ik heb lichtjes op mijn fiets”, grapte James daar zelf ooit over.

LeBron James deelde ook al eens honderden fietsen uit bij de opening van een schooltje in Akron. “Het herinnert me aan mijn eigen jeugd. Toen was de fiets ook het enige middel waarmee ik mij kon verplaatse­n, om vrienden te zien of naar school te gaan.”

In 2007 investeerd­e James ook al in Cannondale, een ander fietsmerk, maar die aandelen heeft hij intussen met stevige winst weer verkocht.

In Belgische handen

Canyon is een Duits bedrijf maar is sinds december 2020 in Belgische handen. Toen werd de door de intussen overleden zakenman Albert Frère opgerichte holding

GBL (Groep Brussel Lambert) hoofdaande­elhouder. Canyon is een merk dat zijn fietsen niet via de klassieke fietswinke­l verkoopt maar enkel online, waardoor het zijn prijzen lager kan houden dan veel concurrent­en. Canyon levert fietsen aan het Belgische AlpecinDec­euninck, het Spaanse Movistar, het Franse Arkea-Samsic en de Duitse vrouwenplo­eg CanyonSram. Ook Jan Frodeno, de beste triatleet aller tijden, rijdt op een Canyon.

 ?? FOTO ?? LeBron James steekt zijn spaarcente­n in het fietsenmer­k Canyon, de fiets waarop Mathieu van der Poel (foto) en Jasper Philipsen hoge ogen gooien.
FOTO LeBron James steekt zijn spaarcente­n in het fietsenmer­k Canyon, de fiets waarop Mathieu van der Poel (foto) en Jasper Philipsen hoge ogen gooien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium