Het Belang van Limburg

“Finale kan alle kanten uit”

-

Duitsland kan zich zondag al voor de negende keer tot Europees kampioen kronen. Voor Engeland kan dit de allereerst­e Europese triomf worden na twee verloren finales in 1984 en 2009.

Engelse facelift

“Deze finale kan alle kanten uit”, blikt de Hasseltse Philtjens vooruit. “Duitsland is aan een sterk EK bezig en het kan een stevig elftal aan de aftrap brengen, met topschutte­r Alexandra Popp in bloedvorm. Maar ook Engeland zit in een goede flow. Bondscoach Sarina Wiegman won met Nederland al eens het EK en ze liet een nieuwe wind waaien in de Engelse ploeg. Waar de Engelsen vroeger voor ‘kick and rush’ stonden, spelen ze nu veel verzorgder voetbal. Met veel dynamiek ook.”

Het decor van de EK-finale is het legendaris­che Wembley, waar 90.000 toeschouwe­rs verwacht worden. “Dat gaat zeker in het voordeel van de Engelsen spelen”, denkt Philtjens. “Maar ik durf toch geen favoriet aan te duiden. Vanaf de kwartfinal­es waren alle wedstrijde­n op dit tornooi erg close, op uitzonderi­ng van Engeland-Zweden. Ik verwacht dan ook dat het verschil opnieuw klein zal zijn.”

Philtjens geniet nog van haar laatste vrije dagen voor ze de training hervat bij haar Italiaanse club Sassuolo. De uitschakel­ing met de Red Flames in de kwartfinal­e tegen Zweden heeft ze intussen doorgespoe­ld. “Natuurlijk was het zuur om in de laatste seconde eruit te gaan”, blikt ze terug.

“Maar we hebben het de Zweden toch knap lastig gemaakt. En met het bereiken van de kwartfinal­e hebben we onze doelstelli­ng behaald. Daar mogen we best fier op zijn, want we hebben geschieden­is geschreven.”

Rolmodel

De Red Flames konden tijdens dit tornooi op een ongeziene mediaaanda­cht rekenen. Het vrouwenvoe­tbal in ons land zit duidelijk in de lift. Daarop moet nu voortgebou­wd worden, meent Philtjens. “We zijn op de goeie weg maar er is nog een lange weg af te leggen. De topteams als Duitsland, Engeland en Frankrijk zitten ook niet stil, dat is op dit EK opnieuw gebleken. Aan ons om de goede resultaten voort te zetten. Dat is de enige manier om de vlam brandende te houden.”

Dat onze nationale vrouwenplo­eg een flinke ‘boost’ kreeg, kon Philtjens ook zelf vaststelle­n. Na het duel tegen Frankrijk dreef de sportkrant L’Equipe de spot met de rechtsacht­er door een foto te publiceren waarin Philtjens het moest opnemen tegen veel grotere

Franse tegenstand­sters. “Op mijn Instagramp­agina heb ik toen veel reacties gekregen. Voornameli­jk van ouders, die me lieten weten dat ik een voorbeeld ben voor hun dochter die net als ik niet groot is van gestalte. Ik ben blij dat ik met mijn prestaties een rolmodel kan zijn, dat ik jonge meisjes kan voorhouden dat ze meer kunnen dan ze denken, zolang ze er maar in geloven.”

ENGELAND: Earps, Bronze, Bright, Williamson, Daly, Stanway, Walsh, Mead, Kirby, Hemp, White. DUITSLAND: Frohms, Rauch, Hegering, Hendrich, Gwinn, Dabritz, Oberdorf, Magull, Brand, Popp, Huth. OP TV: live op Sporza

 ?? FOTO ISOPIX ?? Davina Philtjens (foto inzet): “Popp steekt in bloedvorm.”
FOTO ISOPIX Davina Philtjens (foto inzet): “Popp steekt in bloedvorm.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium