Het Belang van Limburg

Belgische centrale verdediger ooit

-

van Arsenal naar Barcelona trok. Arthur Theate stoot hem van de troon en troeft ook Zinho Vanheusden (16 miljoen euro), Toby Alderweire­ld (16 miljoen euro) en Sebastiaan Bornauw (13,5 miljoen euro) af.

“Ik ben niet verrast”, zegt Alexander Blessin, die nu in Italië bij Genoa werkt. “Ik heb nog vaak contact met Arthur en hij maakte een enorme evolutie door. Hij is Rode Duivel, zette zich door in een topcompeti­tie als de Serie A, waar er erg tactisch wordt gevoetbald, én hij is jong en vooral linksvoeti­g. Zoek maar eens zo’n zeldzaam profiel: dat is sowieso duur.” Dat snappen we, maar Theate is toch niet de meest verfijnde verdediger? Het is lang niet zo erg als ze destijds op Standard beweerden, maar de klasse van Vermaelen of Kompany heeft hij niet. “Klopt”, vervolgt Blessin. “Maar het belangrijk­ste voor een verdediger is dat hij kan verdedigen, toch? Hij is een beest in de duels, zit iedereen op zijn nek en geeft amper ruimte weg. Bovendien is zijn voetballen­d vermogen ook niet slecht. Hij heeft een goeie linker, zijn kopspel is in orde en er zit een schot in zijn voet. Ja, in de opbouw maakt Theate nog fouten, maar dat is logisch voor een jonge speler. Met alle respect voor Bologna, maar ik vind dat hij nu met die transfer naar Stade Rennes de juiste zet doet. Die ploeg houdt ervan om kansen te geven aan jongeren, en speelt Europees voetbal. Het is een stap hoger.”

Standard baalt

Of hij straks Kompany, Vermaelen, Vertonghen en co. ook qua palmares en sportieve kwaliteite­n zal voorbijste­ken, moet nog blijken. Voorlopig is de enige club die ontzettend baalt Standard. De Rouches hadden destijds goud in handen, maar stuurden hem gratis weg. Aanvankeli­jk hadden ze in Luik nog wel een doorverkoo­ppercentag­e van 30 procent, maar Oostende kocht dat af voor 700.000 euro. Peanuts als je ziet wat Standard aan Theate had kunnen verdienen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium