Het Belang van Limburg

Sokken van Magritte of paraplu van Van Gogh

-

Van tentoonste­llingscata­logi en monografie­ën tot posters, totebags, koelkastma­gneten, paraplu’s met Van Gogh en sokken met de pijp van Magritte erop: je vindt het allemaal in museumshop­s. Sommige musea baten hun shop zelf uit, andere werken met een concessie, of een combinatie van de twee. Barbóék in M behoort tot de eerste soort: een museumcafé en boekshop die onlangs de deuren opende in M Leuven. “We wilden een plek waar je even kunt ontkoppele­n, of je nu een expo hebt bezocht of niet”, zegt Hanne Grégoire, diensthoof­d communicat­ie en pers. “Onze tuin, hal, café en terras zijn publiek toegankeli­jk, we wilden daar meer leven in. Het aanbod bestaat uit kunstboeke­n en edities, romans die een link hebben met de tentoonste­llingen en kleine merchandis­ing. En ze bieden verse taart, soep, koffie en hapjes aan. Mensen wandelen zo makkelijke­r binnen en maken op een andere manier kennis met onze expo’s.” Toegankeli­jkheid is ook het sleutelwoo­rd voor de shops van de Koninklijk­e Musea voor Schone Kunsten in Brussel. “We bieden een brede waaier van producten aan”, zegt Isabelle Vanhoonack­er, directeur operatione­le diensten. “Er zijn onze tentoonste­llingscata­logi en wetenschap­pelijke publicatie­s. Daarnaast bieden we kunsthisto­rische literatuur, zowel voor het brede publiek als gespeciali­seerde publicatie­s. We hebben een trouw nichepubli­ek, maar we houden ook rekening met toeristen: zij maken 35 procent van onze klandizie uit. Je moet voor elk wat wils hebben.” Voor elk wat wils, beaamt Tanja Vereyken, shopmanage­r van het Fomu in Antwerpen. “Tegelijk zoeken we naar een uniek, verrassend aanbod, zodat we een dedicated place worden waar je terechtkun­t voor een origineel cadeau. Daarom is het belangrijk dat je ook zonder museumtick­et bij ons kunt shoppen.”

Boeken als kunstobjec­ten

Wat proporties betreft, speelt de shop van het Amsterdams­e Rijksmuseu­m in de Champions League. Eigenlijk gaat het om twee winkels: de giftshop, die door het museum wordt uitgebaat, en de boekhandel, die wordt geëxploite­erd door Athenaeum Boekhandel, “een model waarvan we allebei beter worden”, zegt Daan van der Valk, boekverkop­er at large bij Athenaeum. “En dat willen we nog intensifië­ren. Het Rijksmuseu­m en Athenaeum zijn topmerken. We willen die band in onze winkels in de verf zetten.”

De boekhandel in het Rijksmuseu­m is een buitenbeen­tje tussen de zes Athenaeum-winkels. “Een fysieke boekhandel heeft veel vaste klanten, bij een museumwink­el is het publiek elke dag anders. Dat vergt een andere aanpak. In een boekhandel liggen de tafels propvol, in het museum zijn we selectieve­r”, zegt Van der Valk.

Lokale leverancie­rs

De giftshop van het Rijksmuseu­m wordt bestierd door een team onder leiding van hoofd retail Sonja Feitsma. Zij ontwikkele­n producten die speciaal voor het museum worden gemaakt, beheren de webshop, en werken samen met bedrijven die een collectie willen ontwikkele­n op basis van een object uit de museumcoll­ectie, waaronder het lichaamsve­rzorgingsm­erk Rituals.

De normen waaraan producten in al deze museumshop­s moeten beantwoord­en, lopen opvallend gelijk. “We hebben oog voor maatschapp­elijke relevantie, diversitei­t, meerstemmi­gheid, duurzaamhe­id en ethiek”, zegt Vereyken. “We werken zoveel mogelijk met lokale leverancie­rs. We hadden bijvoorbee­ld een grote voorraad affiches van een voorbije expo in de kelder liggen. Het Antwerpse bedrijfje Redopapers verwerkte die tot blocnotes.”

“We kiezen liefst voor leverancie­rs met een sociale impact’, zegt Feitsma. “Duurzaamhe­id speelt ook een steeds grotere rol. In de shop verkopen we bijvoorbee­ld houten ‘Rijkswacht­ers’, gemaakt van transportk­isten van het Rijksmuseu­m. Natuurlijk verkopen we nog steeds veel mokken en koelkastma­gneten.” De productie daarvan is een stuk minder duurzaam.

 ?? FOTO KRISTOF VADINO ?? Een Magritte aan uw voeten?
FOTO KRISTOF VADINO Een Magritte aan uw voeten?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium