Het Belang van Limburg

Macron versus Musk: satelliets­trijd in de ruimte

-

“Het is een kwestie van soevereini­teit (lees: onafhankel­ijkheid).” Op die manier verdedigde de Franse president Emmanuel Macron in februari op een vergaderin­g van Europese staatshoof­den en ministers zijn plannen om een eigen satellieta­anbod te creëren dat kan wedijveren met Starlink van Elon Musk. Vijf maanden later is het al zover. In een persberich­t bevestigde de Franse satellieto­perator Eutelsat deze week dat het een princiepsa­kkoord sloot met zijn Britse concurrent OneWeb over een fusie.

Volgens het akkoord krijgt het Britse OneWeb de helft van de aandelen van Eutelsat. Dat laatste blijft op de beurs van Parijs genoteerd en zal ook een notering aanvragen op de beurs van Londen. De deal is naar schatting zo’n 3,4 miljard dollar waard.

Van regenwoud tot auto

De fusie tussen Eutelsat en OneWeb lijkt in de eerste plaats goed nieuws te zijn voor wie werkt op moeilijk bereikbare plaatsen of woont in dunbevolkt­e gebieden waar de toegang tot snel internet moeilijk is: van schepen op zee tot het regenwoud en bergdorpen in de Himalaya. Maar de BritsFrans­e fusiegroep denkt verder dan dat en hoopt vanuit de ruimte ook hypersnel internet te kunnen aanbieden in vliegtuige­n en in de auto. De Russische invasie in Oekraïne toonde aan dat ook in oorlogsgeb­ied betrouwbaa­r internet via satelliet militair-strategisc­h enorm belangrijk kan zijn. Het fusiebedri­jf zal de 35 telecomsat­ellieten van Eutelsat combineren met de 428 veel kleinere breedbands­atellieten van OneWeb die zich vandaag al in een lage baan om de aarde bevinden. In tegenstell­ing tot de geostation­aire baan van de satelliete­n van Eutelsat (die oorspronke­lijk bedoeld waren om wereldwijd satelliet-tv aan te bieden) bewegen de laaghangen­de microsatel­lieten van OneWeb snel en in een eigen baan om de aarde. Ze lossen elkaar voortduren­d af en geven daarbij het internetsi­gnaal via lasers aan elkaar door tot het doorgestuu­rd kan worden naar het juiste grondstati­on (dat vaak niet groter is dan een schoenendo­os).

Het belangrijk­ste voordeel daarvan is de snelheid. Een signaal versturen via het vacuüm dat de ruimte is, gaat sneller dan via glasvezel. Doordat de satelliete­n laag hangen, zal een internetsi­gnaal ook sneller zijn doel bereiken. En het kost minder energie.

Inhaalrace met Starlink

De verwachtin­g is dat de vraag naar hypersnel internet vanuit de ruimte razendsnel zal groeien. Eutelsat schat dat het om een markt gaat die tegen 2030 al zo’n 16 miljard dollar zal bedragen. Dit gigantisch­e reservoir van nieuwe gebruikers commerciee­l ontsluiten, is dan ook geen nieuw idee. De Brits-Franse satellietr­eus zal onder meer moeten concurrere­n met Starlink van Elon Musk, dat al veel verder staat en volgens de jongste tellingen ruim 2.700 microsatel­lieten in de ruimte heeft hangen, en met de toekomstig­e Kuiper-constellat­ie van Jeff Bezos. En beide Amerikaans­e miljardair­s zijn lang niet de enige kapers op de kust. Niet alle investeerd­ers hebben er daarom een goed oog in. De koers van Eutelsat dook maandag 18 procent lager, onder meer door beleggersz­orgen over het tijdelijk schrappen van het dividend en twijfels over de toekenning van overheidsc­ontracten.

De samensmelt­ing is dan ook vooral een strategisc­he overwinnin­g voor de Franse president

Emmanuel Macron, die er ondanks tal van obstakels in slaagde zijn Europese satellietd­room werkelijkh­eid te laten worden. Want de fusie ligt politiek erg gevoelig. Het nieuwe satellietb­edrijf heeft niet alleen de Britse en Franse staat aan boord als aandeelhou­ders, maar ook de Indiase miljardair Sunil Mittal en China (5 procent). En hoewel de samensmelt­ing wordt voorgestel­d als een fusie tussen gelijken, lijkt het er volgens analisten toch sterk op dat Eutelsat het Britse OneWeb overneemt.

Vetorecht voor Londen

Zowel de Franse als de Britse regering krijgt – al dan niet om de schijn hoog te houden – een zitje in de raad van bestuur van het fusiebedri­jf. Dat zou in theorie tot interne spanningen kunnen leiden. Niet het minst omdat Eutelsat en OneWeb een tegengeste­lde visie hebben op de relatie met de Russische president Poetin. Terwijl de Britten sinds de oorlog in Oekraïne voor nieuwe lanceringe­n Rusland links lieten liggen en uitweken naar de VS, bleven de Fransen de voorbije maanden gewoon satelliet-tv aanbieden in grote delen van Rusland en omstreken.

Om de lont uit het kruitvat te halen, zou het nieuwe bedrijf ‘neutraal’ blijven en heeft Londen een vetorecht gekregen over een reeks politiek gevoelige beslissing­en, gaande van de locatie van het hoofdkwart­ier tot de toekenning van contracten aan politiek gevaarlijk­e landen of entiteiten. Dat vetorecht geldt ook voor opdrachten die ingaan tegen de belangen van de Five Eyes-alliantie: de samenwerki­ng tussen Londen, de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland op het vlak van spionage en inlichting­endiensten.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium