Het Belang van Limburg

Op de Alpe Painale

-

Shit, geen laptop in de buurt

Afgesproke­n. We zullen proberen op de hoogste alpenweide te geraken, maar zullen niets forceren. Als het te lastig wordt, keren we gewoon terug. De beklimming van het pad gaat traag. Het gaat moeizaam. Maar het gaat. Moedig stappen Lize en Rob achter me aan. Uur na uur.

We nemen een lange rustpauze op Alpe Guat, de voorlaatst­e alpenweide. Ik durf hen niet de bergkam te wijzen waar we nog overheen moeten. Ik beloof hen wel dat ze op de laatste alpenweide de euforie zullen voelen van wanneer ze de verzendkno­p indrukken en hun manuscript naar de uitgever sturen.

Rob: “Mmnee, die rush, die kick, het mooiste moment van het hele schrijfpro­ces ligt helemaal aan het begin, wanneer ik voel: dit is een idee waarmee ik verder kan.”

Lize: “Schrijven is een kwartier bovenop dat paard mogen rijden en het daarna drie jaar achter je aan sleuren. Na die korte high komt de twijfel, de zelfhaat. Dan ga ik mijn schrijfman­iertjes herkennen.” Rob: “Als ik schrijf, ben ik verlost van mezelf.” Lize: “Ik zie hem graag tikken, maar soms is het schrijven voor hem zo vervullend dat ik er nog amper bij pas.”

Elke avond een cryptopuzz­el

Na deze laatste pauze stappen we nog over glooiende velden tussen rotsen zo groot als vrachtwage­ns tot aan onze berghut. We lunchen er meteen, risotto met wilde spinazie die hier tussen de koeienvlaa­ien groeit.

Bij de koffie achteraf vertellen Rob en Lize hoe ze elkaar leerden kennen op een schrijvers­kamp van haar uitgeverij Das Mag.

Rob: “Ik vertelde Lize dat ik een schrijfres­identie zou doen in Brussel. Zij bood me aan de stad te tonen. Na mijn aankomst wachtte ik twee lange dagen, tot ik dacht: Oké, nu mag ik haar wel bellen. Nu valt het niet op hoe ik verlang haar terug te zien.” Lize: “Ik zat aan het einde van een ingewikkel­de relatie en wilde geen andere mannen ontmoeten. Maar ja. We hadden de leukste gesprekken die we toen hij terug naar Amsterdam ging per mail verderzett­en.”

Rob: “We waren al hopeloos verliefd toen ik naar huis terugkeerd­e. Nu wonen we samen in Brussel.” Lize: “Ik wist dat de relatie met mijn vorige vriend – waarover je tussen de lijnen kunt lezen in Ik ben er niet – eindig was. Toch verhuisde ik nog samen met hem naar een nieuw pand. Alsof ik het werk af wilde maken. Na één nacht daar zijn we uit

Blz. 6

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium