Het Belang van Limburg

Op ons gemakje de berg op

LIZE SPIT ROB VAN ESSEN

- Tekst en foto’s: Thomas Siffer

Lize en ik een glas boerenwijn, Rob een blikje Sardinisch bier. We sneden brede plakken van een homp kaas. En we praatten over de bergtocht die voor ons lag.

Lize had al in enkele mails haar zorgen geuit en waarschuwd­e me opnieuw: “Mijn knie werd verbrijzel­d toen een auto me van de fiets reed. En ik heb suikerziek­te. Dus ik betwijfel dat ik de hoogste berghut haal.”

Ze zei: “Ik leef dan ook in mijn hoofd. Nooit in mijn lijf. Ik haat mijn lijf.”

Ik gebruikte domweg haar woorden als lanceerpla­tform voor die van mezelf: “Ik heb arthrose in mijn dikke tenen. Wat een pijn!”

Rob voegde daar gortdroog aan toe: “En ik denk dat ik mijn knie wat heb verzwikt bij het zitten in de trein. Die eerste klasse is niet meer wat het vroeger was.”

“Dit uitzicht is onwezenlij­k. Die bergen in de verte lijken wel decorstukk­en die iemand elk moment omver kan duwen”, zegt Rob van Essen bij het ontbijt. Opdringeri­ge kippen hopen dat we wat kruimels laten vallen. Mijn honden Boa en Bianca krijgen de korsten van de kaas.

Voor we de hoogste bergweide proberen te bereiken moet ik iets uitklaren met mijn gasten. Ik vertel Lize dat ik haar romans om de paar bladzijden aan de kant gooi omdat ik zo jaloers ben op haar talent dat het me boos maakt op mezelf. En ook Rob bewonder ik op het ergerlijke af, niet alleen omdat hij in tegenstell­ing tot mezelf het doorzettin­gsvermogen heeft een heus oeuvre te creëren, maar ook omdat hij in zijn De goede zoon de mooiste sterfscène uit de Nederlands­e literatuur­geschieden­is heeft neergepend.

Lize lacht: “Je bent wel de eerste die ons als compliment zegt dat hij ons een beetje haat.” Rob: “Je gaat ons dus straks hoog in de bergen

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium