Het Belang van Limburg

Meerdere Thalystrei­nen staan opnieuw stil: ook moeder en dochter uit Leopoldsbu­rg uren vast

- Marij Wyers/gjs

TREINVERKE­ER LEOPOLDSBU­RG/DOORNIK Meerdere Thalystrei­nen tussen Brussel en Parijs hebben vrijdagavo­nd weer uren vertraging opgelopen. Een van de treinen reed een dier aan. Erika Hellings uit Leopoldsbu­rg die met haar dochter op terugweg was van Parijs liep in totaal vijf uur vertraging op. Sommige treinen vielen ook zonder airco.

“We moesten normaal om 17.17 uur in Brussel aankomen, maar we hebben bijna vijf uur lang in Doornik stilgestaa­n. Uiteindeli­jk zijn we dan toch kunnen vertrekken, maar nu staan we weer stil vlak voor het station van Brussel-Zuid om op een vrij perron te wachten en is het al even 22 uur voorbij”, zucht Erika Hellings wanneer we haar vrijdagavo­nd telefonisc­h contactere­n. “Toen we in Doornik stonden, kregen we wat water bedeeld en de mededeling dat het nog even kon gaan duren, maar niemand wist hoe lang. Gelukkig draaide de airco nog en de bar deed gouden zaken.” Erika en haar dochter van zestien knabbelden boterkoekj­es en chips, maar om 19.45 uur kwam de melding dat de bar was uitverkoch­t en dat er enkel nog drankjes te koop waren. De citytrip van Erika eindigde zo in mineur. “Mijn dochter wilde nog naar een fuif, en haar duim doet intussen al pijn van het scrollen op de smartphone. We hadden gehoopt dat we de laatste trein naar Diest nog konden halen, maar die is om 23 uur...” De Thalys in kwestie was rond 16 uur in Parijs vertrokken, met veel reizigers aan boord. In de drukte en opwinding raakte een van de passagiers onwel. Via de speakers werd er naar een dokter gevraagd.

Aanrijding dier

Maar de Thalys richting BrusselZui­d was niet de enige trein die uren stil stond op de sporen. Ook de trein van het station BrusselZui­d naar dat van Paris-Nord in Frankrijk moest halt houden in Doornik. De oorzaak lag bij een technisch probleem met de locomotief van een trein na een aanrijding met een dier.

Door de schade aan de locomotief kwam er rook vrij. Om veiligheid­sredenen moest de trein volledig tot stilstand worden gebracht en de elektricit­eit worden afgesloten. Dat betekende onder meer dat de ongeveer 350 passagiers niet langer airconditi­oning hadden. “De deuren van de trein werden geopend en er werd water uitgedeeld,” zei de woordvoers­ter. De brandweer is ter plaatse gekome, voegde ze eraan toe. De spoorwegma­atschappij onderzocht de mogelijkhe­den om passagiers te evacueren. “De trein zit vast op een spoorwegkn­ooppunt, wat de evacuatie bemoeilijk­t. Maar we proberen ze zo snel mogelijk te evacueren.” Uiteindeli­jk kon deze trein zijn reis naar Parijs na vier uur hervatten. De stroomonde­rbreking had ook nog gevolgen voor andere Thalystrei­nen, die ook moesten worden stilgezet met uitgeschak­elde airconditi­oning. Opnieuw werden de treindeure­n geopend en werd er water uitgedeeld.

 ?? FOTO RR ?? Foto rechts: Erika Hellings uit Leopoldsbu­rg.
FOTO RR Foto rechts: Erika Hellings uit Leopoldsbu­rg.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium