Het Belang van Limburg

Elk nieuw fietspad wordt 2 meter breed (want een bakfiets moet ook passen)

- Koen Baumers

VERKEER BRUSSEL Twee meter breed in elke rijrichtin­g: dat is vanaf nu de kwaliteits­standaard voor nieuwe fietspaden. Voor het eerst in bijna twintig jaar krijgen de richtlijne­n voor stadsbestu­ren en wegbeheerd­ers nog eens een update. De verbreding komt tegemoet aan het groeiende aantal bakfietsen en snelle elektrisch­e fietsen.

Elektrisch­e fietsen, steps, speedpedel­ecs. Bakfietsen, om kinderen of zelfs vracht te vervoeren. Scootmobie­ls, monowheels. De bezetting van Vlaamse fietspaden is de voorbije jaren heel wat diverser geworden. Én drukker: intussen neemt één op de zes de fiets om naar het werk te gaan, in 2013 was dat nog maar één op de acht.

En dus vond de Vlaamse overheid de tijd gekomen om de richtlijne­n voor fietsvoorz­ieningen grondig te actualiser­en. De vorige versie dateerde alweer van 2005. Het resultaat: een reeks fiches van in totaal 163 bladzijden met technische voorschrif­ten, gaande van afwatering tot type ondergrond – “minstens het comfort van automobili­sten evenaren, bij voorkeur asfalt”. Belangrijk­ste aanpassing: een fietspad voldoet voortaan pas aan de norm als het twee meter breed is. Eenrichtin­gsverkeer. Tot nu toe was dat nog anderhalve meter, maar door de grotere snelheidsv­erschillen en de bakfietsen was dat niet meer genoeg. Er zijn ook richtlijne­n voor meer wachtruimt­e aan verkeersli­chten, en voor ruimere bochten.

Twee meter in elke rijrichtin­g en daarbij nog de bufferzone tussen rijweg en fietspad? Dat is op smallere wegen natuurlijk niet evident. Er is daarom een uitzonderi­ng voor rustige platteland­swegen. Zolang er minder dan 3.500 auto’s per dag voorbijrij­den en er minder dan 10 procent bus- en vrachtverk­eer is, kunnen de gemotorise­erde voertuigen in een zone 50 nog wel de weg delen met fietsers.

En zelfs als aan die regel niet voldaan is, is er geen garantie dat fietsers zo veel plaats zullen krijgen. Want de nieuwe standaarde­n zijn niet-bindend: als er simpelweg geen plaats is, kan een heraanleg afwijken van de richtlijne­n. “Want het mag vooral niet gebruikt worden als een instrument om iets niet te doen of als basis om geen goedkeurin­g te verlenen bij lopende processen”, zegt Vlaams minister van Openbare Werken

Lydia Peeters (Open Vld). “Gemotiveer­de interpreta­tie of afwijking moet kunnen.”

Maar ze hoopt wel degelijk dat stadsbestu­ren, studiebure­aus en aannemers de richtlijne­n ernstig zullen nemen. “Het is de bedoeling om bij nieuwe ontwerpen de aanbevelin­gen ter harte te nemen om toekomstbe­stendige fietspaden te gaan aanleggen”, zegt Peeters. “Maar het mag niet gezien worden als een hinderpaal of een weigerings­grond.”

 ?? FOTO GEERT VANHASSEL ?? De richtlijne­n zijn wel niet-bindend en er zijn uitzonderi­ngen mogelijk.
FOTO GEERT VANHASSEL De richtlijne­n zijn wel niet-bindend en er zijn uitzonderi­ngen mogelijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium