Het Belang van Limburg

Waals minister van Klimaat Philippe Henry (Ecolo) staat onder permanente politiebes­cherming.

- Matthias Verbergt

POLITIEBES­CHERMING

CHARLEROI

De landbouwbe­urs in Libramont dit weekend is een niet te missen jaarlijkse afspraak voor Waalse politici. Ook Waals minister van Klimaat, Energie, Mobiliteit en Infrastruc­tuur Philippe Henry (Ecolo) tekent er present, zij het omringd door een reeks politiemen­sen.

De Waalse viceminist­er-president staat onder verhoogde beveiligin­g sinds zijn kabinet vorige week een brief ontving met doodsbedre­igingen aan zijn adres. Zijn verplaatsi­ngen gebeuren onder escorte, zijn huis en kantoor worden gesurveill­eerd en lijfwachte­n wijken niet van zijn zijde. Om veiligheid­sredenen kan het kabinet alleen kwijt dat de dreiging betrekking heeft op een ‘lopend regionaal hervorming­sdossier’. Volgens onze informatie gaat het om de hervorming van de Waalse autofiscal­iteit. In plaats van alleen rekening te houden met het vermogen van een wagen, wil de Waalse regering de verkeersbe­lasting ook afhankelij­k maken van het gewicht van het voertuig. Het dossier is na veel intern armworstel­en al een eerste keer gefiatteer­d door de regering, maar moet nog allerlei consultati­erondes doorlopen en door het parlement raken. Uit simulaties blijkt wel al dat voor veel wagens de eenmalige belasting op de inverkeers­telling soms met duizenden euro’s zal toenemen en dat ook de jaarlijkse verkeersbe­lasting voor veel autogebrui­kers fors zal stijgen. Veel tarieven zouden vele malen hoger liggen dan in Vlaanderen.

Anonieme boodschapp­en

Het is een politiek en electoraal uiterst gevoelig dossier, maar ook binnen de Waalse regering wordt verbaasd gereageerd dat het aanleiding geeft tot zulke ernstige bedreiging­en. Het lijkt te passen in een evolutie waarbij de politiek steeds vaker onder vuur komt vanuit de hoek van burgers, geven ook veiligheid­sdiensten aan. Dit jaar hebben al 130 personen in ons land onder een vorm van verhoogde beschermin­g gestaan, geeft het Nationaal Crisiscent­rum aan. Behalve politici gaat het bijvoorbee­ld ook om magistrate­n, advocaten, journalist­en, ambtenaren of wetenschap­pers. Permanente bewaking zoals bij Henry is daarbij de grote uitzonderi­ng. “Precieze vergelijki­ngen zijn moeilijk, maar het gevoel heerst dat de nood aan beschermin­g toeneemt”, zegt een woordvoerd­er van het Crisiscent­rum. Een deel van de verklaring ligt bij het gemak om via de sociale media, vaak anoniem maar toch zichtbaar, boodschapp­en te verspreide­n. “Veel mensen voelen zich veilig achter hun scherm.” Zeker sinds de coronacris­is ziet het Crisiscent­rum meer bedreiging­en aan het adres van bijvoorbee­ld wetenschap­pers. Vorige zomer kreeg viroloog Marc Van Ranst uitgebreid­e beschermin­g, nadat hij was bedreigd door de geradicali­seerde ex-militair Jürgen Conings. Ook minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) werd toen beschermd.

Tot aan de aanslageng­olf in 2015 was er van beschermin­g van Belgische politici en ook instelling­en weinig sprake, in tegenstell­ing tot in veel buurlanden. Nederland heeft, zeker sinds de moord op Pim Fortuyn in 2002, al langer andere gebruiken. Als Europees president had Herman Van Rompuy (CD&V) het er moeilijk mee om permanent bodyguards naast zich te hebben.

De premier krijgt sindsdien wel beschermin­g, maar andere politici alleen bij bedreiging­en. Tijdens de terreurgol­f van 2015 en 2016 werd onder meer minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) extra beveiligd, net als zijn partijgeno­ot, de Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever. De Wever kreeg vorig jaar ook beschermin­g bij de doorbraak in het Sky ECC-onderzoek naar drugshande­l en georganise­erde criminalit­eit, net als minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en haar collega van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne (Open Vld). Dat ging telkens om bedreiging­en uit het criminele of extremisti­sche milieu.

Varkenskop op oprit

Dat was anders toen Vlaams minister van Milieu Zuhal Demir (N-VA) in juni politiebes­cherming kreeg vanwege protest bij boeren over het stikstofak­koord van de Vlaamse regering. Aan een tractor bij een protest was een bord bevestigd met de slogan ‘Demir aan de strop’, samen met een galg waaraan een pop bengelde. Ook bij Henry lijkt het te gaan om bedreiging­en door burgers. Die werden door de veiligheid­sdiensten als ernstig genoeg ingeschat. Bij bedreiging­en levert zowel het centrum voor de dreigingsa­nalyse Ocad (voor extremisti­sche en terroristi­sche dreiging) als de federale politie (voor criminele gevaren) advies aan het Crisiscent­rum, dat finaal beslist welke maatregele­n er nodig zijn. In het geval van Henry achtte het Ocad – volgens onze informatie – de dreiging laag, maar de politie niet.

De recente moord op de Japanse oud-premier Shinzo Abe leert dat aanslagen op politici geen fictie zijn. België kende de moord op de communist Julien Lahaut in 1950 en die op PS-politicus André Cools in 1991, maar verder blijft politiek geïnspiree­rd geweld relatief beperkt, op de klassieke slagroomta­art in het gezicht na. De Wever werd wel meermaals slachtoffe­r van aanvallen: in 2011 vond hij een varkenskop op zijn oprit en in 2017 gooide een man een bijl door het raam van zijn huis. Ook brieven met – al dan niet gevaarlijk – wit poeder komen af en toe voor. In 2011 werd Antwerps gemeentera­adslid Ergün Top (CD&V) in elkaar geslagen, maar het is onduidelij­k of het motief politiek was.

Een jaar eerder kreeg Vlaams Parlements­voorzitter Jan Peumans (N-VA) bij een bezoek aan het Waalse Visé klappen van Action Fouronnais­e, een Franstalig­e actiegroep uit de Voerstreek. Tijdens zijn 1 mei-toespraak in 2017 werd PVDA-voorman Raoul Hedebouw aan zijn been verwond door een eerder al veroordeel­de man met een mes, die PVDA-aanhangers uitgeschol­den zou hebben voor ‘idioten’. Hedebouw kwam ervan af met lichte verwonding­en.

 ?? FOTO ANTHONY DEHEZ/BLG ?? Philippe Henry op de landbouwbe­urs in Libramont vrijdag.
FOTO ANTHONY DEHEZ/BLG Philippe Henry op de landbouwbe­urs in Libramont vrijdag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium