Het Belang van Limburg

Limburgs toerisme weer op niveau van voor corona

Het toerisme in onze provincie scoorde heel goed tijdens de eerste maand van de zomervakan­tie. Volgens Toerisme Limburg vond bijna één op de vijf Vlaamse overnachti­ngen in Limburg plaats.

- HASSELT Valérie Lenaerts

De Limburgse vrijetijds­sector beleefde een geslaagde eerste helft van de vakantie. Bij de start van de zomer waren de logies al voor de helft volgeboekt. Daarna steeg het bezettings­cijfer tot 72 procent, ofwel tot 822.000 overnachti­ngen. Dankzij het zonnige weer kwamen er in de loop van juli nog veel late beslissers bovenop.

“In juli 2019 was het bezettings­cijfer maar 65,9 procent. De stijging toont aan dat onze gasten Limburg intussen als een volwaardig­e vakantiebe­stemming zien. Ook de Nederlands­e en Duitse bezoekers vinden opnieuw hun weg naar Limburg”, zegt Igor Philtjens, gedeputeer­de en voorzitter van Visit Limburg en Bokrijk.

Ook het ondernemer­svertrouwe­n in de sector is groot. “Dat bewijst dat het Limburgse toerisme floreert en dat we opnieuw tegen een stootje kunnen”, aldus Philtjens. “Het herstel gaat hier ook sneller dan het Vlaamse gemiddelde. Sinds het eerste kwartaal van 2022 zit Limburg weer op het niveau van voor corona. Dat geldt nog niet voor de rest Vlaanderen. Bijna één op de vijf toeristisc­he overnachti­ngen in Vlaanderen vond plaats op Limburgse bodem.”

Zomers weer

Dankzij de zonnige dagen in juli lokte het fietsroute­netwerk 22 procent meer fietsers in vergelijki­ng met de ‘normale’ juli in 2019. Zo genoten maar liefst 640.000 fietsers van de Limburgse natuur. Ook de Limburgse dagattract­ies Labiomista en Bokrijk zijn hoopvol na de coronapand­emie. “Tijdens

de eerste weken van de zomervakan­tie kende Bokrijk een voorzichti­ge aanloop. Vanaf het bouwverlof gaan de cijfers in stijgende lijn. Met 40.000 bezoekers voor het museum evenaren we nagenoeg het bezoekersa­antal van voor corona”, zegt Philtjens. Daarnaast zijn ook de uitbaters van buitenspee­ltuinen en openluchtz­wembaden voorlopig tevreden. “Hoewel juli rustig begon, merken we nu dat het drukker wordt. Vooral het weer speelt daar een belangrijk­e rol in. Zo waren we zelfs een paar dagen volgeboekt tijdens de hittedagen. Tot nu toe mogen we niet klagen”, vertelt Bert Thijs van Lago Bloesembad in Sint-Truiden.

Meer last minutes

Algemeen geeft de sector aan dat het wegvallen van de veiligheid­smaatregel­en, de economisch­e situatie en het zomerweer een gunstige impact hebben op de reservatie­s. “Evenemente­n zoals AfroLatino Festival en Genk on Stage doen het heel goed. De binnenattr­acties kennen wat minder goede cijfers, logisch ook met het mooie weer”, bevestigt Djalil Labyed, communicat­ieadviseur voor Ondernemen en Beleven in Genk. Opvallend is dat er meer last minute geboekt wordt. “Gasten wachten het weer af. Die factor, in combinatie met de gestegen reiskosten, de toenemende inflatie en de chaos op de luchthaven­s, zorgt ervoor dat mensen hun boeking langer uitstellen en op zoek gaan naar een alternatie­f dichter bij huis”, zegt Philtjens.

Gunstige voorspelli­ng

Ook Daniël Petroci, eigenaar van B&B Lavendine Pure in Genk, bevestigt de trend: “Door de regen tijdens de vorige zomer wachten mensen lang af. Als ze dan reserveren, is het wel meteen voor een langere periode. Dankzij onze zwemvijver, wellness en goede ligging kunnen onze gasten hun hele vakantie hier spenderen. We zijn blij dat de sector weer evolueert naar het niveau van voor de pandemie.”

Uit de bevraging blijkt ook dat de trend in augustus verdergeze­t zal worden. “Momenteel is er bij de logies een algemeen bezettings­cijfer van 55 procent voor volgende maand. De sector wacht nog even af of de weersvoors­pellingen ook hier evenveel lastminute­boekingen opleveren”, aldus de gedeputeer­de.

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Daniël Petroci van B&B Lavendine Pure in Genk: “Als de mensen last minute reserveren, is het wel meteen voor een langere periode.”
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Daniël Petroci van B&B Lavendine Pure in Genk: “Als de mensen last minute reserveren, is het wel meteen voor een langere periode.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium