Het Belang van Limburg

“Bouchez zocht niet per se bekwame kandidaat, hij zocht spektakel” HADJA LAHBIB

- Farid El Mabrouk

Gewezen ministers van Buitenland­se Zaken zijn het erover eens dat ons kersvers hoofd van de Belgische diplomatie, Hadja Lahbib (MR), serieus uit de bocht is gegaan met haar bezoek van vorig jaar aan de Krim. Maar ze wijzen ook beschuldig­end naar haar voorzitter, GeorgesLou­is Bouchez.

BRUSSEL

Het bezoek van Hadja Lahbib aan de Krim – in 2021, toen ze nog RTBf-journalist­e was – beroert al een tijdje de gemoederen en heeft de diplomatie­ke relaties tussen ons land en Oekraïne vertroebel­d. Lahbib reisde niet alleen via Moskou naar het schiereila­nd dat door Rusland in 2014 werd geannexeer­d – wat volgens Oekraïne illegaal is – maar liet haar reis ook betalen door het Russische regime. De Franse openbare omroep besliste nadien geen documentai­re uit te zenden, maar Lahbib bracht voor de radio wel verslag uit. En dat was niet bepaald kritisch voor Rusland. Flink vervelend op een moment dat het Westen er alles aan doet om Oekraïne te steunen in de oorlog.

Daar zijn ook de gewezen ministers van Buitenland­se Zaken Karel De Gucht en Willy Claes het roerend over eens. “Ik heb enige ervaring op de internatio­nale scène, als minister van Buitenland­se Zaken en Europees Commissari­s, en ik kan u zeggen dat dit geen goede zaak is voor België. Dit schaadt het imago van ons land”, zegt De Gucht. Ook Willy Claes heeft het over een flinke deuk in de reputatie van België. “Dit is een echt probleem voor Buitenland­se Zaken en de regering. Zo’n incident op een moment dat goeie relaties met Oekraïne heel belangrijk zijn: dat is synoniem voor ernstig kredietver­lies. Niet alleen tegenover Oekraïne, maar ook elders, bij de partners”, zegt de ex-baas van de Belgische diplomatie en gewezen secretaris-generaal van de NAVO. Volgens hem moet premier Alexander De Croo nu ingrijpen en proberen de dialoog met Kiev te herstellen. “Wellicht gebeurt dat al achter de schermen, maar het is echt nodig.”

Slecht voorbereid

Claes en De Gucht wijzen ook met een beschuldig­ende vinger naar MR-voorzitter GeorgesLou­is Bouchez. “In diplomatie­ke kringen begrijpt men niet waarom zo lichtzinni­g een minister van Buitenland­se Zaken is aangeduid”, zegt De Gucht. “Bouchez had moeten (laten) checken of alles in orde is, en dat was duidelijk niet zo.” Ook Claes begrijpt de keuze niet. “Hij was niet zozeer bekommerd om voor Buitenland­se Zaken een waardige en bekwame kandidaat naar voren te schuiven. Het moest vooral voor spektakel en electoraal gewin zorgen. Hij heeft de keuze bovendien heel slecht voorbereid, want het verleden van mevrouw Lahbib is duidelijk niet goed uitgeploze­n.”

Ex-premier en ex-minister van Buitenland­se Zaken Yves Leterme (cd&v) is gematigder in zijn oordeel, ook al heeft ook hij het over imagoschad­e voor België. “Het is duidelijk dat ze als journalist onvoorzich­tig is geweest. Ik heb haar tussenkoms­t op RTBf-radio gehoord en het is duidelijk dat ze de taal sprak van degene die de reis heeft betaald. Maar het is wel van voor haar tijd als buitenland­minister. Belangrijk is nu dat de schade voor Buitenland­se Zaken en ons land wordt beperkt. En dat niet enkel zijzelf, maar ook de premier duidelijk maakt dat dit helemaal niets afdoet aan de steun van ons land voor Oekraïne. Er is schade, maar die is niet onherroepe­lijk.”

“Premier Alexander

De Croo moet nu ingrijpen en proberen de dialoog met Kiev

te herstellen”

Willy Claes (Vooruit),

buitenland­minister 1992 tot 1994

“In diplomatie­ke kringen begrijpt men niet waarom zo lichtzinni­g een minister is

aangeduid”

Karel De Gucht (Open Vld)

buitenland­minster 2004 tot 2009 “Belangrijk is nu

dat de schade voor Buitenland­se Zaken en ons land

wordt beperkt”

Yves Leterme (cd&v),

buitenland­minster in 2009

 ?? FOTO BELGA ?? MR-voorzitter Bouchez tijdens de voorstelli­ng van Lahbib als nieuwe buitenland­minister.
FOTO BELGA MR-voorzitter Bouchez tijdens de voorstelli­ng van Lahbib als nieuwe buitenland­minister.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium