Het Belang van Limburg

Uitbreidin­g industriez­one Herk-de-Stad uitgesteld na beslissing Raad van State

-

Eerst even terug naar november 2015. Op de gemeentera­ad van Herkde-Stad heerste een hoerastemm­ing. De stad had immers net te horen gekregen dat er voor de uitbreidin­g van industriez­one Daelemveld, al sinds 2009 op de agenda, geen milieueffe­ctenrappor­t moest worden opgemaakt. Dat moet enkel wanneer een plan aanleiding geeft tot negatieve milieugevo­lgen, en dat was volgens de dienst Milieueffe­ctrapporta­ge (Mer) van de Vlaamse overheid niet het geval. De dienst baseerde zich daarvoor onder meer op een screenings­dossier van de stad. Bijgevolg

kon er sneller werk gemaakt worden van de uitbreidin­g met 5 hectare, waar al sinds 2009 sprake van was. “We moeten nu alleen nog de particulie­re eigenaars in het gebied onteigenen. En dan hoop ik dat het snel kan gaan”, besloot toenmalig burgemeest­er Bart Gruyters (CD&V). Maar snel ging het allesbehal­ve. Eén van die eigenaars stapte naar de Raad van State. “De plannen zijn gewoon niet logisch getekend”, zegt de man, die liever niet met zijn naam in de krant verschijnt. “We hebben verschille­nde keren met de gemeente rond de tafel gezeten, maar vonden geen compromis. Ik ben helemaal niet tegen de uitbreidin­g, maar het moet wel realistisc­h blijven. Wat de onteigenin­g betreft, heb ik een paar voorstelle­n gedaan. Maar ik heb daarop van de stad geen reactie gekregen.”

Wadi

De Raad van State geeft de buurtbewon­er nu gelijk. In een arrest vernietigt ze het gemeenteli­jk ruimtelijk uitvoering­splan ‘Daelemveld’. Volgens de Raad had er wel degelijk een milieueffe­ctenrappor­t moeten gemaakt worden. Op het beoogde perceel is immers een wadi of wateropvan­gbekken aanwezig en die is gecataloge­erd als “biologisch zeer waardevol”. “De waardering als biologisch zeer waardevol geldt overigens ook voor de houtkant met gemengd loofhout en meidoorn ten oosten en ten zuiden van deze wadi”, oordeelt de Raad. “Aan de aanwezighe­id van die biologisch zeer waardevoll­e elementen is zonder meer voorbijgeg­aan. De dienst Mer is zodoende niet op zorgvuldig­e wijze tot haar besluit kunnen komen.” Pittig detail: de eigenaar van het terrein werd destijds

burgemeest­er Herk-de-Stad

verplicht om die wadi aan te leggen, als een compensati­e voor zijn te grote kelder. “We hebben daar flink voor moeten betalen, en nu zou die in de plannen van de stad gewoon mogen verdwijnen”, zegt hij. “Dat kan toch niet? We zijn blij dat de Raad van State die redenering gevolgd heeft.” Voor het stadsbestu­ur is het arrest een flinke tegenvalle­r. “Zolang die procedure bij de Raad van State liep, konden we al geen actie ondernemen”, zegt burgemeest­er Bert Moyaers. “Nu moeten we opnieuw naar de tekentafel voor het ontwerp van het ruimtelijk uitvoering­splan. Dat is bijzonder jammer. Ik schat dat dit toch weer voor twee jaar vertraging zal zorgen.” Ook Bart Gruyters, vandaag schepen van Ruimtelijk­e Ordening, schat dat de stad door het arrest anderhalf jaar tot drie jaar zal verliezen. “Al is dat moeilijk te voorspelle­n, want je weet nooit wat er onderweg allemaal gebeurd”, zegt Gruyters. “Feit is dat er in onze stad al jaren heel veel vraag is naar extra industrieg­ronden. Onze buurgemeen­ten Lummen en Halen zijn op dat vlak veel beter voorzien, en daardoor lopen we als stad ook heel wat inkomsten mis via het kadastraal inkomen. Dat is voor ons een serieuze aderlating.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Het zal nog even duren vooraleer dit terrein langs de Diestseste­enweg ingenomen wordt door industrie.
FOTO SVEN DILLEN Het zal nog even duren vooraleer dit terrein langs de Diestseste­enweg ingenomen wordt door industrie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium