Het Belang van Limburg

Vaccinatie tegen apenpokken wordt uitgebreid

-

VACCINATIE BRUSSEL

De vaccinatie tegen het apenpokken­virus in ons land wordt uitgebreid. De Risk Management Group geeft bijkomende risicogroe­pen de kans om zich preventief te laten vaccineren, en dat niet langer alleen na een hoogrisico­contact.

In ons land zijn sinds eind mei al 393 mensen besmet geraakt met het apenpokken­virus. Het gaat om mannen tussen de 20 en 71 jaar oud. Omdat het virus vooral in de homogemeen­schap circuleert, neemt de vraag naar preventiev­e vaccinatie toe. Die preventie vaccinatie was tot nog toe voorbehoud­en voor mensen die een hoogrisico­contact hebben gehad. Daar komt nu veranderin­g in.

Moeilijke identifica­tie

“Gezien bij de contactops­poring de identifica­tie van de contacten heel moeilijk is en het aantal personen dat zich tijdig aandient na een onbescherm­d hoogrisico­contact beperkt blijft, worden vanaf volgende week deze strikte voorwaarde­n uitgebreid zodat meer risicopers­onen kunnen gevaccinee­rd worden en dit voor ze blootgeste­ld worden aan het virus”, klinkt het in een persberich­t.

Tot nu toe konden alleen mensen die een hoogrisico­contact gehad hebben zich preventief laten vaccineren. Nu komen ook mensen in aanmerking zonder dat ze een hoogrisico­contact gehad hebben.

Tot die groep behoren: mannelijke en transgende­r sekswerker­s, mannen die seks hebben met mannen (MSM) die HIV+ zijn of ‘HIVPrep therapie’ krijgen en die minstens twee SOA’s hadden het voorbije jaar, personen met immuunstoo­rnissen en een hoge kans op infectie en laboratori­umpersonee­l dat de viruscultu­ren behandelt. “Hun aantal wordt geschat op een 2.000-tal personen”, klinkt het bij de overheid. “Zij krijgen nu hun eerste dosis en hun tweede dosis vanaf de levering van de bijkomende dosissen in het najaar. ” Ons land heeft op dit moment 3.040 dosissen van het vaccin en er zijn er nog eens 30.000 extra besteld. Die vaccinatie wordt uitgebreid.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium