Het Belang van Limburg

Aziatische hoornaar verovert Limburg (en vervolgens Europa)

Voor de mens, maar vernietige­nd voor de bij. Ongevaarli­jk

- Gunter Willekens

WESP

HASSELT

De Aziatische hoornaar verovert Europa met een snelheid van 60 kilometer per jaar. In 2004 dook de soort voor het eerst op in Frankrijk, binnengebr­acht met een lading bonsai-boompjes. In 2017 streek ze neer in West-Vlaanderen. Na een verovering van de kuststreek rukt ze nu op naar het oosten. De hoornaar profiteert van de alsmaar langere en warmere zomers. Elke koningin kan steeds succesvoll­er nestelen en tussen de 50 en 500 koninginne­n voortbreng­en. Zo’n 10 à 15 procent daarvan maakt het jaar nadien opnieuw een nest. In november 2017 waren er 15 waarneming­en in België, waarvan 6 in Vlaanderen. In 2021 werden 164 nesten gemeld, waarvan 13 in Limburg. Dit jaar waren er tot nog toe in Limburg alleen al acht meldingen. Brandweerz­one Noord-Limburg telde dit jaar nog geen enkele melding. Bij de brandweerz­ones Oost- en Zuid-West Limburg kwamen tientallen meldingen binnen. “Maar in de praktijk bleek het slechts in een enkel geval om de Aziatisch hoornaar te gaan”, zegt een woordvoerd­er. “De mensen kennen het verschil nog niet goed tussen de Europese en Aziatische hoornaar.”

Gaat het effectief om een nest van Aziatische hoornaars, dan wordt de hulp ingeroepen van brandweerz­one Zuid-West Limburg. Die beschikt over een eenheid uitgerust met aangepast materiaal om de nesten van hoornaars te verdelgen, zoals dikkere pakken en lansen om de nesten, die meestal aan hoge takken hangen, te kunnen bereiken en met gif te injecteren.

Boosdoener

In tegenstell­ing tot de zachtaardi­ge Europese hoornaar is de Aziatische hoornaar een boosdoener. Hij heeft onder meer onze honingbij op z’n menu staan en heeft een succesvoll­e strategie ontwikkeld om de bijen al vliegend voor hun nesten te vangen. Soms dringen ze bijenkaste­n binnen om ze zo goed als leeg te maken. Ze bijten kop en vleugels van de bijen af en voeren de borststukk­en aan hun larven.

Herkennen

Wanneer u een nest van Aziatische hoornaars ziet, dan laat u die best zo snel mogelijk verdelgen. Doe dit nooit zelf. Roep de hulp in van de brandweer. Maak ook melding bij Vespawatch.be.

De Aziatische hoornaar kan worden herkend aan het zwart fluwelig borststuk, de poten met opvallende gele uiteinden en het oranjerood gezicht. Hij is met een lengte van 2,5 à 3 centimeter iets kleiner dan de Europese hoornaar, die rode poten heeft en meer geel op het achterlijf.

Voor de mens vormt de Aziatisch hoornaar (net zoals zijn Europese tegenhange­r) geen gevaar. Alleen als u zijn nest bedreigt, kan hij agressief uit de hoek komen. “Er wordt wel eens geschreven dat een hoornaar een paard kan doden. Dat is niet waar. De angel is wel groter, maar het gif is niet sterker dan dat van een gewone wesp”, zegt Win Vertommen, wespenspec­ialist van Natuurpunt. “In mijn hele loopbaan heb ik zelfs nog niemand gezien die door een hoornaar was gestoken. Een hoornaar zoekt ook de eettafel of frisdranke­n niet op, en is minder aanwezig dan de gewone wesp.”

Toch gestoken?

“Een hoornaar heeft, net als een wesp, geen angel die blijft steken. Het heeft dan ook geen zin om die uit te zuigen”, aldus Vertommen. “Ook het gif zal u wellicht niet kunnen wegzuigen.”

Azijn neutralise­ert het gif. IJs of een koele doek kan de pijn verzachten. Bij een steek in een vinger, ontdoet u die best meteen van een eventuele ring. Bij een steek in de mond, keel of halsstreek kan een ijsblokje helpen om zwelling en ademnood te voorkomen. Neem dan wel onmiddelli­jk contact op met de hulpdienst­en via 112.

 ?? FOTO RR ?? De Aziatische hoornaar is herkenbaar aan zijn gele poten en zwarte, fluwelige borststuk.
FOTO RR De Aziatische hoornaar is herkenbaar aan zijn gele poten en zwarte, fluwelige borststuk.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium