Het Belang van Limburg

Witte konijnen

-

De storm rond kersvers minister van Buitenland­se Zaken Hadja Lahbib (MR) gaat maar niet liggen. Dat had de MR duidelijk gehoopt, want de stilte van voorzitter Georges-Louis Bouchez was lang oorverdove­nd. Hij deelt in de klappen, want iedereen wijst naar hem als oorzaak van dit pijnlijk schouwspel. Misschien dat dit het einde betekent van de witte konijnen in de politiek. Van personen die zorgvuldig zijn uitgekozen om aan te slaan bij een bepaald kiespublie­k uit een bepaalde regio. Of omdat ze toch al bekend zijn, dat scheelt in een kiescampag­ne. Voor de rest maakt het allemaal niet uit wat ze nu precies in hun mars hebben. Bouchez kan aan zijn Open Vld-collega Egbert Lachaert vragen hoe hij het schandaal rond zijn wit konijn Sihame El Kaouakibi verteert. Voor een belangrijk­e post als internatio­naal gezicht van een land, mag je toch wel iets meer screening vooraf verwachten. Een examen voor het parlement zou trouwens niet slecht zijn.

Maar aangezien de oorlog niet vanzelf uitdooft, zal ook Lahbib-gate niet overwaaien. Eerst was er de Krim, dan ook nog een ander kunstenfes­tival van de Russische overheid in Sotsji waar Lahbib eveneens op visite zou zijn geweest. Lahbib zal met meer moeten komen dan een brief aan de Oekraïense minister van Buitenland­se Zaken om zichzelf te redden. Want het hele land deelt in de klappen. Karel De Gucht, ex-minister van Buitenland­se Zaken, spreekt ronduit van imagoschad­e voor België. Ook al gaat dit om een lid van zijn liberale familie. Voor socialist Willy Claes, die op dezelfde stoel als Lahbib zat nog voor hij secretaris-generaal van de NAVO werd, is het door Rusland betaalde tripje van Lahbib naar de Krim “een probleem” dat zich zelfs niet beperkt tot de relaties tussen België en Oekraïne. Dat we midden in het zomerreces zitten, helpt ook niet om de rel te smoren. Oké, de premier moet er geen vragen over beantwoord­en in de Kamer. Maar aangezien er geen regeringsb­eslissinge­n vallen, is Lahbib verzekerd van de volle persaandac­ht.

De Oekraïense president Zelenski krijgt dezer dagen ook wat stevige reacties. Dat hij samen met zijn vrouw Olena in Vogue poseert valt voor sommigen blijkbaar niet te rijmen met oorlog. Waarom zouden ze in een modeblad niets mogen vertellen over hun leven tussen bloed en bommen? Alle communicat­ie is welkom, ook die met fashionist­a’s.

Het verhaal van Lahbib is nog niet echt internatio­naal doorgebrok­en. Maar dat kan nog gebeuren. De zomer is nog niet voorbij. Dat weet Lahbib als ex-journalist­e zeer goed.

Reacties: dekern@hbvl.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium