Het Belang van Limburg

Facon en GEMS houden ermee op

- Arnout Gyssels

CORONAVIRU­S BRUSSEL Pedro Facon is coronacomm­issaris af en de expertenra­ad GEMS is ontbonden. Wel zullen die laatsten nog een advies afleveren voor het Overlegcom­ité van na de paasvakant­ie.

Als het nog eens tot een grote corona-opstoot komt, dan zullen de adviezen via de crisiscel binnen de FOD Volksgezon­dheid komen. “Al zullen dezelfde mensen wel gehoord worden. Zo veel keus is er in België niet”, zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). Want dat benadrukke­n virologen en minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (Vooruit): “Corona is de wereld nog niet uit.’

“Veel goede wil”

Daar sluit ook infectiolo­ge Erika Vlieghe (UZA), net zoals Van Ranst een bekend gezicht uit de nu opgeheven GEMS-adviesraad, zich bij aan. “Er is heel veel goede wil om alles goed te laten verlopen. Maar de proof of the pudding is in the eating. We zullen het zien als het zo ver komt”, Vlieghe benadrukt het belang van multidisci­plinair advies. “Het moet een afweging zijn van wat epidemiolo­gisch nodig is en wat psychologi­sch kan. De mentale gezondheid heeft zijn eigen dynamiek. De effecten komen wat later aan de oppervlakt­e, maar werken langer door.”

Nieuwe topfunctie

Pedro Facon zelf wordt nummer twee van het RIZIV en blijft in zijn nieuwe topfunctie dus ook in de gezondheid­szorg actief.

 ?? FOTO BELGA ?? Pedro Facon.
FOTO BELGA Pedro Facon.
 ?? FOTO BELGA ?? Erika Vlieghe.
FOTO BELGA Erika Vlieghe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium