Het Belang van Limburg

Expert verwacht muggenplaa­g deze zomer, wel minder wespen

- Beau Melders

INSECTEN HASSELT Door het wisselvall­ige voorjaar laten ze wat langer op zich wachten maar de muggen zijn in aantocht. Entomoloog Peter Berx voorspelt deze zomer een muggenplaa­g, en dat heeft alles te maken met de zware regenval.

“We mogen ons verwachten aan een flinke opkomst van de mug”, begint Berx. “Dat heeft alles te maken met de zware regenval van de afgelopen weken. Daardoor zitten regengoten, watertonne­n en plassen vol met stilstaand water. Muggenlarv­en hebben stilstaand water nodig om tot ontwikkeli­ng te komen. Daarom dat er altijd veel muggen zijn te vinden aan vijvers en in drassige bossen.” Wanneer in de komende weken het kwik opnieuw stijgt, komen de muggenlarv­en in het water sneller tot ontwikkeli­ng. “Daarom dat de eerste piek in temperatuu­r gepaard zal gaan met een eerste piek in muggen. Zo zal het heel de zomer blijven gaan, telkens het weer warmer wordt. Zeker plaatsen met veel stilstaand water gaan veel last hebben van de mug. Het zal de keerzijde zijn van het mooie weer dit jaar.”

Toch is er volgens Berx ook goed nieuws. Zo zullen de wespen deze zomer wel minder prominent aanwezig zijn in de tuin. “Door het koude voorjaar zijn de koninginne­n dit jaar later ontwaakt. Daardoor duurt de ontwikkeli­ng van het nest veel langer. Bovendien speelt de zware regenval van afgelopen weken ook hier weer mee. Veel wespennest­en steken onder de grond waar de insecten door al dat water zijn weggespoel­d of verdronken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium