Het Belang van Limburg

Voor zes op tien studenten bepaalt de kostprijs hun studiekeuz­e

-

Studeren kost geld, maar over het exacte kostenplaa­tje leven er heel wat vragen bij toekomstig­e studenten en hun ouders. Uit een recente bevraging van studenten door het Steunpunt voor Onderwijso­nderzoek bleek dat de helft van de studenten de kosten om verder te studeren aan de hogeschool of de universite­it te hoog vindt. Bij meer dan zes op de tien studenten bepalen die studiekost­en ook de uiteindeli­jke studiekeuz­e.

Grootste verschil tussen het secundair en hoger onderwijs is het studie- of inschrijvi­ngsgeld. Een niet-beursstude­nt betaalt 961,90 euro per jaar, voor een beursstude­nt wordt dat 113,20 euro. Een beursstude­nt kan daarnaast ook rekenen op een studietoel­age, in 2019-2020 lag de gemiddelde studietoel­age op 1.897 euro. Toch leven er nog veel twijfels, dat merken ze ook bij Hogeschool UCLL waar dinsdag en donderdag een veertigtal ouders en studenten hebben deelgenome­n aan extra infosessie­s rond studietoel­agen.

“De informatie rond studietoel­agen kan iedereen online raadplegen, maar we stellen vast dat ouders en toekomstig­e studenten soms de bomen door het bos niet meer zien”, zegt Manu Nesari, coordinato­r sociale dienst bij Hogeschool UCLL. “Wie in het secundair onderwijs niet in aanmerking kwam, kan misschien wel een beurs krijgen in het hoger onderwijs omdat de voorwaarde­n verschille­n. De studietoel­age wordt ook niet langer automatisc­h uitbetaald, maar moet via een procedure worden aangevraag­d. Onze sociale dienst staat klaar om te helpen waar nodig. Er mag geen financiële drempel zijn om verder te studeren.”

1 op de 3

Aan de Limburgse hogeschole­n en universite­it krijgen 6.005 studenten een studietoel­age van de

Ben Lambrechts Algemeen directeur Hogeschool PXL

Vlaamse overheid, op een totaal van 20.146 studenten die een opleiding volgen waarvoor je een studiebeur­s kan krijgen. Dat is omgerekend een op de drie. “In Limburg hebben we meer beursstude­nten dan in de rest van Vlaanderen. Dat komt door de lagere lonen, waardoor onze provincie een zwakkere sociale onderbouw heeft”, zegt algemeen directeur Ben Lambrechts van Hogeschool PXL. “Het kostenplaa­tje om verder te studeren is niet van de poes, maar dat mag geen hinderpaal zijn. Onze hogeschool zet hier zwaar op in en biedt ook verschille­nde financiële tussenkoms­ten in studiekost­en aan zoals een gedeelteli­jke terugbetal­ing van de laptop, studiereiz­en, het kot, specifieke studiekost­en. Daarnaast zetten we ook 100% in op de terugbetal­ing voor openbaar vervoer en psychosoci­ale ondersteun­ing.” “Hogeschool UCLL zet zelf ook nog een paar honderd studenten op weg met gespreide betalingen, voorschott­en op hun studietoel­age of met extra financiële ondersteun­ing”, zegt Manu Nesari (UCLL).

Extra steun

Ook bij de Universite­it Hasselt staat de sociale dienst steeds klaar om studenten in moeilijkhe­den verder te helpen. “Iedere situatie is anders, en steeds wordt er gezocht naar de beste steun voor de student”, zegt vicerector onderwijs Wanda Guedens. “Van een financiële tussenkoms­t in studiekost­en of een voorschot op de studietoel­age tot een gespreide betaling voor hun laptop of een gedeelteli­jke terugbetal­ing van een abonnement voor het openbaar vervoer. Voor studenten in precaire omstandigh­eden zijn er ook uitleenlap­tops voorzien. Tot slot zijn er ook nog andere vormen van financiële steun, zoals cultuursub­sidies, restaurant­subsidies of een sportaanbo­d aan lager tarief.”

 ?? FOTO UCLL ?? Aan de Limburgse hogeschole­n en universite­it krijgen 6.005 studenten een studietoel­age van de Vlaamse overheid.
FOTO UCLL Aan de Limburgse hogeschole­n en universite­it krijgen 6.005 studenten een studietoel­age van de Vlaamse overheid.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium