Het Belang van Limburg

Hasseltse jongeren na busreis van 15 uur samen in quarantain­e

-

Ze hadden er zo lang naar uitgekeken. Vorige week zaterdag namen de drie vrienden samen het vliegtuig naar Malgrat de Mar aan de Spaanse Costa Brava voor een feestvakan­tie met de organisati­e Jongerentr­avel. “We hadden de reis al in februari geboekt”, zegt Mielan. Maar na twee vakantieda­gen was de pret al voorbij. “We kregen te horen dat er ter plaatse veel coronabesm­ettingen waren, ook bij een andere groep jongeren. Vanaf toen moesten we altijd op onze kamer blijven.” Een dag later testten de drie Hasseltse vrienden zelf ook positief. “We vermoeden dat we besmet zijn geraakt door de lokale bevolking in een waterpretp­ark. De discotheke­n die we bezochten, waren immers afgehuurd door Jongerentr­avel. En iedereen die met ons meereisde, was getest.” Vrijdag arriveerde­n twee bussen met 110 besmette jongeren en 12 monitoren van de organisati­e na een rit van zo’n vijftien uur in ons land. “Het was niet de leukste busrit van mijn leven, maar de sfeer was wel heel goed”, zegt Mielan. Onderweg mochten de jongeren de bus niet verlaten. “De bus is wel enkele keren gestopt, maar wij mochten dan niet uitstappen. Iedereen moest dus ook het toilet in de bus gebruiken. Met als gevolg dat als de bus fel wiebelde, dat het hier dan wel eens nat werd. Maar dat werd gelukkig snel opgekuist.” Een mondmasker was niet tijdens de hele busrit verplicht. “We waren toch al allemaal besmet, dus veel nut had dat niet meer. Maar wie in de buurt van de buschauffe­ur zat, droeg het wel.” Veel last van het virus hebben de jongeren niet. “Zelf heb ik een loopneus en af en toe een kuchje”, zegt Mielan. “Mijn vrienden waren donderdag wat zieker, maar nu gaat het al beter.”

Mama beneden

De jongeren werden vrijdag aan de afstapplaa­ts in Kontich opgehaald door Mielans mama. “Zij is volledig gevaccinee­rd, maar zal nu ook in quarantain­e gaan”, zegt Mielan. Ook Mylan en Simon zullen tijdelijk bij Mielan en zijn moeder verblijven. “We moeten toch alle drie in quarantain­e, dus dan is het leuker om dat samen te doen. Bovendien besmetten we zo de ouders van Mylan en Simon niet. Wij zullen dan op de bovenverdi­eping blijven, en mijn mama beneden.”

Nog tot zaterdag 17 juli zullen de jongeren in quarantain­e moeten blijven. “De monitoren van Jongerentr­avel hebben een groep gemaakt waarin we nog samen kunnen communicer­en en spelletjes spelen. Met ons drie zullen we ook wel wat spelletjes spelen en veel gamen”, zegt Mielan.

Spijt

Of ze spijt hebben van hun tripje? “Achteraf gezien misschien wel. Maar we hadden wel twee leuke vakantieda­gen. De begeleider­s hebben ook echt goed voor ons gezorgd. We nemen de organisati­e niets kwalijk. En het is fijn dat ze ervoor gezorgd hebben dat we zo snel terug naar huis konden.” Hun geld zien ze wellicht niet helemaal terug. “De activiteit­en die nog gepland stonden, zullen volgens mij wel terugbetaa­ld worden. Maar niet de hele reis. Daar heb ik ook wel begrip voor. Als ik buiten de organisati­e een reis had geboekt en moest terugkeren, was ik het geld wellicht ook kwijt.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Mylan Grauwlus, Simon Jolling en Mielan Machiels blijven nog tot volgende zaterdag in quarantain­e.
FOTO SERGE MINTEN Mylan Grauwlus, Simon Jolling en Mielan Machiels blijven nog tot volgende zaterdag in quarantain­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium