Het Belang van Limburg

Waarom verliest een oppermacht­ig Club Brugge toch?

- Yanko Beeckman

Zeventig minuten lang leek Club Brugge tegen Anderlecht haast moeiteloos op weg naar de zege. Op amper vier minuten tijd gaf blauw-zwart de drie punten alsnog uit handen. Drie redenen waarom een oppermacht­ig Club de zege niet over de streep kon trekken.

Te weinig creativite­it

De eerste helft van Club Brugge tegen Anderlecht deed denken aan de wedstrijd van paars-wit tegen Antwerp vorige week. Blauwzwart was baas en dwong de thuisploeg terug op de eigen helft. Op geen enkel moment zag het er voor rust naar uit dat dit Anderlecht de landskampi­oen zou kunnen bedreigen. Dat zag ook Club-coach Philippe Clement: “We wisten dat we tegen een Anderlecht speelden dat in een goede flow zit, dat op Antwerp dominant is geweest. Het was dan ook de bedoeling om hoog druk te zetten en hen niet in hun spel te laten komen. Volgens mij gaven we zo goed als niks weg.”

Het enige probleem: Club Brugge creëerde zelf óók niks voor rust. Hans Vanaken werkte hard op het middenveld, maar slaagde er niet in het spel naar zich toe te trekken zoals hij dat anders wel kan. Bas Dost blijft een spits die vooral gevaarlijk is ín de box. En Youssouph Badji verving op de linkerflan­k Noa Lang. De jonge Senegalees had het moeilijk met de nieuwe rol en kwam veel te weinig in het verhaal voor.

De enige Brugse aanvaller die voor rust wél op niveau was, heette Charles De Ketelaere. Die zorgde voor een goeie assist bij de afgekeurde 0-1, maar slaagde er daarna ook niet meer in om gaatjes te vinden in de paars-witte muur. Alleen

is ook maar alleen.

Individuel­e foutjes

Nul schoten binnen het kader in de eerste helft, dus haalde Clement zijn geheime wapen van stal bij de rust. Noa Lang had er meteen zin in bij zijn invalbeurt. Hij liet zien wat Club Brugge had gemist in de eerste helft: finesse, creativite­it, doelgerich­theid. Het was dan ook geen verrassing dat het uitgereken­d Lang was die voor de 0-1 zorgde met een knappe individuel­e actie.

Club leek de zege na de openingsgo­al voor het grijpen te hebben. Vlak na rust had Simon Mignolet een knalletje van El Hadj moeten verwerken, maar voorts kon de

Brugse goalie zich beperken tot het helpen verzorgen van de opbouw. Tot minuut 72. “We krijgen een doelpunt tegen waarbij we verdedigen­de fouten maken”, zag Philippe Clement, die voor de camera niemand met de vinger wilde wijzen. Het was Sobol die Amuzu te makkelijk liet vertrekken op zijn flank. Op de voorzet die daarop volgde liet glipte Nmecha te makkelijk weg in de rug van Kossounou. “En tegen een spits als Nmecha is dat kassa, natuurlijk”, aldus Mats Rits.

Ook de 2-1 kwam er na een individuee­l foutje. En wel van de anders zo betrouwbar­e Simon Mignolet. De doelman van Club verkeek zich op een afstandssc­hot van