Het Belang van Limburg

Horeca ziet de bui al hangen: wellicht uitstel heropening

Op 1 mei zullen ze meer dan waarschijn­lijk niet kunnen opengaan.

- Jan Bex

HEROPENING HORECA HASSELT

Heel raar dat je immobiel wordt gemaakt, maar we houden de moed erin”, stelt Peter Bartholome­vis (56), mede-zaakvoerde­r van o.m. café-zelfbedien­ingszaak De Paardensta­llen in Herkenrode. “Ik wil liever morgen dan overmorgen opengaan, maar als veel verstandig­e mensen zeggen dat het levens in gevaar brengt, dan leg ik mij daarbij neer. Samen met mijn medevennoo­t hadden we een buffer om onze zaken verder uit te bouwen. Die plannen zijn nu opgeborgen. Je ambitie om te ondernemen moet nu even in de frigo. Zoiets voelt raar aan.”

“Net zoals wij nu solidair zijn en offers brengen, hoop ik wel dat de overheid ons niet laat vallen als we weer open mogen gaan. Zodat we het opgelopen financiële verlies weer kunnen aanvullen. Zoals de pensioenop­bouw. We zijn nu ruim één jaar onderweg in deze coronacris­is, stilaan mogen ze toch betere flankerend­e maatregele­n uitdoktere­n. Onze takeaway maakt het iets draaglijke­r om de put minder diep te maken. Dat de terrassen eventueel wel al open zouden kunnen, zou in ons geval een goeie zaak zijn. Maar wat dan met al die collega’s die geen, of een heel klein terras hebben?”

Overleven

“Ik had al gedacht dat we niet op 1 mei zouden kunnen opengaan”, zegt Filippo Catania (42) van het gastronomi­sche restaurant Angelo Rosso in Brustem. “De mentale last is misschien nog zwaarder dan het financiële, al zijn we nu wel onze oorlogskas aan het opsouperen. Nu is het overleven. Wij zijn gelukkig nog eigenaars van ons pand. Voor collega’s die huren is het nu nog moeilijker. Onze takeaway heeft ons wel financieel wat geholpen. Ook mentaal. Zo bleven we bezig.”

Filippo werkt al sinds zijn 13de in de horeca. “Met corona ben ik precies in een zwart gat gevallen. Raar. De keuze is ook verschrikk­elijk. Uw zaak dicht, of veel mensen in het ziekenhuis. Maar de economie kapot laten gaan, is ook geen optie. Klinkt wellicht straf, maar ik sterf liever aan corona dan dat ik erdoor failliet moet gaan. Ik ben nu 42 jaar en heb al die jaren keihard gewerkt voor mijn zaak. Als dit nu nog één jaar duurt, ben ik mijn levenswerk kwijt.”

Bikkelhard

Lidia Paletta van hotel-restaurant Zuid in Genk knokt voor haar zaak. “Dankzij het hotel zijn er nog inkomsten, maar voor veel collega’s met enkel een restaurant is dit een echt drama. We liggen nu

Faillissem­entsgolf

Jan Vanbriel, cafébaas van Het 8ste Sacrament in Overpelt, ziet de bui al hangen. “Leuk is zo’n uitstel niet. Al blijf ik ervan overtuigd dat wij honderd procent coronaproo­f kunnen werken. De steun die we krijgen, helpt wel maar is niet voldoende. Onze vaste kosten liggen nog altijd tien procent hoger. Dit mag niet meer lang duren of er komt een faillissem­entsgolf aan. Ik vrees dat bij het opengaan het spaarboekj­e bij sommige collega’s helemaal op zal zijn. In ons geval is het jammer dat we het potje, dat we de laatste jaren hebben opgebouwd om verder te investeren, nu moeten aanspreken. We staan met de rug tegen de muur.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Peter Bartholome­vis van De Paardensta­llen in Herkenrode: “Ik open liever morgen dan overmorgen, maar als veel verstandig­e mensen zeggen dat zo levens in gevaar komen, dan leg ik mij daarbij neer.”
FOTO SERGE MINTEN Peter Bartholome­vis van De Paardensta­llen in Herkenrode: “Ik open liever morgen dan overmorgen, maar als veel verstandig­e mensen zeggen dat zo levens in gevaar komen, dan leg ik mij daarbij neer.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium