Het Belang van Limburg

De volgende stap zou dan een principiee­l ‘ja’ voor een fusie zijn in juni.

- Jan Bex en Johnny Geurts

Voordelen voor de drie gemeenten, maar niet absoluut. Dat is, ietwat kort door de bocht, de conclusie van de studie die uit het wat vage persberich­t, gisteren gecommunic­eerd, af te leiden is. De voordelen liggen voor de hand. Met bijna 60.000 inwoners heb je een hoger soortelijk gewicht in de cenakels van de macht, daar waar ze over de subsidies beslissen. En sowieso rijf je die fusiebonus binnen van 29,5 miljoen euro. Bovendien kan je personeel laten specialise­ren en kunnen mensen ook doorgroeie­n. Meer bestuurskr­acht, meer digitale power, betere dienstverl­ening, een sterkere organisati­e, dat zijn dan de gebruikeli­jke termen die vallen.

Financiën

Objectief bekeken heeft Bilzen een schuldgraa­d van 1.977 euro per inwoner (64 miljoen), Hoeselt 583 euro per inwoner (5,6 miljoen) en Riemst 861 euro per inwoner (14,4 miljoen). De aanvullend­e personenbe­lastingen en opcentieme­n lopen min of meer gelijk: Bilzen 7,9%, Hoeselt 8,5% en Riemst 8%. Opcentieme­n in dezelfde volgorde: 970, 913 en 882. Wel zijn er nogal wat verschille­n in bijkomende belastinge­n. Zo is er onder meer in Bilzen en Riemst een belasting op pylonen en kennen Bilzen en Hoeselt een algemene gemeentebe­lasting.

Ook qua infrastruc­tuur is niet alles gelijk. Bilzen beheert zijn riolen zelf. In Hoeselt en Riemst doet Fluvius dat. Voor huisvuilop­haling kent alleen Bilzen het diftarsyst­eem. En uiteraard zijn er een reutemeteu­t verschille­n in hoe men in de gemeente werkt. Hoeselt staat het zwakst van de drie wat eenmansdie­nsten betreft. Dienstverl­ening wordt moeilijker zodra iemand ziek wordt of wegvalt.

Identiteit

Opvallend en sterk punt pro fusie: er is maar één structuree­l samenke werkingsve­rband dat niet gemeenscha­ppelijk is voor de drie gemeenten: de sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij. Nog een sterschepe­nen

Werner Raskin Burgemeest­er van Hoeselt overeenkom­st: alle drie hechten ze grote waarde aan de identiteit van hun kerkdorpen, 36 in het totaal.

Over dat allemaal zal nu de komende drie maanden intern gedebattee­rd worden, zowel binnen het schepencol­lege en gemeentera­ad als in de organisati­e. Dan pas, indien er een consensus is, kan het punt op de drie gemeentera­den ter stemming komen om principiee­l akkoord te gaan met een fusie. Die beslissing heeft wettelijke consequent­ies, maar is toch niet definitief. Men kan erop terugkomen. Het definitiev­e ja moet er pas komen voor eind 2023. Indien dat ja er komt in juni, is er dan ook tijd om het fusieplan concreet uit te werken.

Hoeseltse bocht

De drie burgemeest­ers Johan Sauwens (Trots op Bilzen), Werner Raskin (VLD-plus Hoeselt) en Mark Vos (CD&V Riemst) klinken allemaal positief. Alle drie willen ze het proces een eerlijke kans geven, waarbij het studiebure­au in de drie gemeenten apart vragen zal beantwoord­en van en gemeentera­adsleden om dan in juni als het kan, en liefst zo simultaan mogelijk, het principiël­e ja voor te leggen aan de gemeentera­den.

Meest opvallend is toch wel Werner Raskin (VLD-plus), burgemeest­er van Hoeselt. Eerst opvallend tegen de fusie lijkt hij nu bij te draaien: “Het grote verschil met twee jaar geleden is dat het nu niet zomaar vanuit iemands buik komt en dan, zonder veel inspraak, door de strot geduwd wordt. Dit is een ernstig proces met objectieve gegevens aan de basis waarover we nu intern zullen beraadslag­en. Elk raadslid mag hierover vrij beslissen.” “Wat mijn mening ook heeft doen veranderen, is het veranderde politieke landschap. Er zullen steeds meer taken afkomen op de gemeenten. Je voelt dat men de provincie ertussenui­t wil. Dat heeft grote gevolgen voor gemeenten. Dan kan je beter goed gewapend en groot genoeg zijn om voldoende bekwame mensen in huis te hebben. Eén ding staat vast: er zullen nooit naakte ontslagen komen bij ons personeel.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium