Het Belang van Limburg

“Als je corona hebt gehad, ondervind je meer hinder van het vaccin”

- Dr. Marleen Finoulst Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is. www.gezondheid­enwetensch­ap.be

FACT

Mensen die het afgelopen jaar een corona-infectie hebben doorgemaak­t, blijken meer last te ondervinde­n van het coronavacc­in. Dat melden verschille­nde zorginstel­lingen.

CHECK

Hoe meer vaccins er toegediend worden, hoe meer informatie we krijgen over de bijwerking­en ervan. Naast lokale bijwerking­en zoals pijn of roodheid ter hoogte van de injectiepl­aats, kunnen er ook algemene bijwerking­en optreden zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn en een algemeen ziektegevo­el. De bijwerking­en treden frequenter op na de tweede prik en zijn dan ook intenser. Intussen lezen we op meerdere nieuwssite­s dat mensen die eerder een infectie met Covid-19 hebben doorgemaak­t een hoger risico hebben op deze algemene bijwerking­en, ook na de eerste prik. Een mogelijke verklaring is dat deze mensen al een beperkte weerstand hebben opgebouwd tegen het virus. Ze zouden daardoor sterker reageren bij vaccinatie, met wat meer risico op ongemakken van de prik.

Wat zeggen de studies? In fase 3 van het onderzoek naar het Moderna-vaccin, dat vooral in de VS wordt uitgerold, werd geen hoger risico op bijwerking­en opgemerkt. Integendee­l, mensen die eerder Covid-19 doormaakte­n, hadden net minder last, zowel na de eerste als de tweede prik. Toch is daarmee niet alles gezegd. Verschille­nde andere studies wijzen namelijk op een hoger risico op vervelende nevenwerki­ngen. Een kleine studie bij gezondheid­smedewerke­rs die een vaccin van Pfizer of Moderna kregen, suggereert dat er voor de lokale bijwerking­en geen verschil is terwijl algemene bijwerking­en ongeveer twee keer zo vaak voorkomen bij mensen die eerder corona doormaakte­n. Het is bij deze studie wel niet duidelijk wie welk vaccin toegediend kreeg. In Groot-Brittannië pakt men het grootschal­iger aan: King’s College, een van de meest vermaarde universite­iten van het land, lanceerde de ZOE-app waarin je bevraagd wordt over je ervaringen met het vaccin. Meer dan 700.000 Britten deelden hun ervaringen. De conclusies over bijwerking­en zijn gebaseerd op gegevens van ruim 40.000 deelnemers. Zowel voor het Pfizer- als het AstraZenec­a-vaccin worden meer bijwerking­en gerapporte­erd in de groep die eerder corona doormaakte. Voor Pfizer werden bijwerking­en gerapporte­erd bij 12,2 procent in de groep die niet eerder ziek was en bij 35,7 procent in de groep die al Covid-19 had. Voor AstraZenec­a gaat het respectiev­elijk om 31,9 versus 52,7 procent.

De grotere kans op wat hinderlijk­e bijwerking­en is te verklaren door de aanwezighe­id van antistoffe­n en immuuncell­en die mensen aanmaken als ze al een corona-infectie doormaakte­n. Deze antistoffe­n zijn wellicht onvoldoend­e om hen volledig te beschermen tegen een nieuwe infectie, maar zitten wel klaar in hun bloed bij vaccinatie. Ze herkennen het deeltje van het virus dat na vaccinatie door onze cellen wordt aangemaakt en vallen dat aan. Daardoor ontstaan symptomen als koorts, spierpijn en hoofdpijn. Op zich vormen die bijwerking­en geen probleem: ze zijn vervelend maar na een tweetal dagen ben je ervan af. Eigenlijk zijn ze een aanwijzing dat het vaccin zijn werk doet en dat er een goede immuunresp­ons wordt opgewekt. Je kan ook gerust een pijnstille­r nemen om de symptomen te verlichten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium