Het Belang van Limburg

Scholen open, snelle vaccins voor leraars zeer twijfelach­tig

De scholen blijven open en de paasvakant­ie wordt niet verlengd. Er komen extra maatregele­n, maar snelle vaccinatie­s voor leerkachte­n lijken niet haalbaar.

- Liliana Casagrande

De scholen blijven ook de komende weken open, al zijn er wel extra maatregele­n die ervoor moeten zorgen dat het aantal besmetting­en afneemt. Zo zullen de refters sluiten en moeten leerlingen vervoer met bus of trein vermijden. Weyts is daarmee - net als zijn collega’s voor het Franstalig en Duits onderwijs klaar met het “huiswerk” dat hij vrijdag onverwacht kreeg van het Overlegcom­ité. Weyts was duidelijk niet opgezet met die opdracht die door velen gelezen werd als een - weliswaar korte sluiting van de scholen. Een strijdvaar­dige Weyts vroeg zondagavon­d om de leerkracht­en prioritair te vaccineren. “Als het federaal niveau dat niet wil organisere­n, zal Vlaanderen dat zelf doen”, zei Weyts. Dat was duidelijk niet afgetoetst met Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V), zo valt in de wandelgang­en te horen. “De vaccinatie­strategie is met alle overheden in ons land afgesproke­n”, was het enige dat Beke kwijt wilde. De politie is de enige beroepsgro­ep die voorrang krijgt, maar die komt ook pas eind mei aan de beurt. Dan is het schooljaar al bijna voorbij.

De scholen blijven open, en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil de leerkracht­en desnoods zélf vaccineren. Binnen de Vlaamse regering wordt verrast gereageerd op dat plan. Zelfs al krijgen leerkracht­en prioriteit, dan is het schooljaar bijna om als ze aan de beurt zijn.

De ministers van Onderwijs zijn klaar met het huiswerk dat ze vrijdag meekregen van het Overlegcom­ité. Ze moesten tegen vandaag met een lijst maatregele­n komen die de besmetting­en moeten indijken en die meteen kunnen ingaan. Dat huiswerk had de ministers onaangenaa­m verrast, ze hadden nog maar net nieuwe maatregele­n afgesproke­n. “De scholen blijven open”, zei een strijdvaar­dige Weyts zondagavon­d met zeer veel nadruk. Hij richtte zijn pijlen op de federale regering, al zit zijn eigen ministerpr­esident en partijgeno­ot Jan Jambon in datzelfde Overlegcom­ité. “Voor u zit het Overlegcom­ité Onderwijs. Het is misschien atypisch, want het neemt ook maatregele­n over zijn eigen bevoegdhei­d”, zei Weyts cynisch.

Hij had een verrassing klaar. Hij wil dat na de 65-plussers en de risicopati­ënten de leerkracht­en prioritair gevaccinee­rd worden. “Als federaal te moeilijk doet, dan doet

Vlaanderen dat zelf, met onze eigen CLB’s.” Nochtans had Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) vorige week gezegd dat het te ingewikkel­d is om leerkracht­en prioriteit te geven. De enige groep die voorrang krijgt, zijn de operatione­le politiemen­sen, maar die komen ook pas eind mei aan de beurt. Al zouden de leerkracht­en voorrang krijgen, dan nog zouden ze pas tegen het einde van het schooljaar aan de beurt zijn.

In de wandelgang­en horen we dat Weyts op eigen houtje handelde. “De vaccinatie­strategie is met alle overheden van het land afgesproke­n”, liet Beke zondagavon­d in een reactie weten.

Een andere vraag voor het federale niveau had Weyts vrijdag al gelanceerd. Hij wil dat de federale regering zo snel mogelijk voor zelftesten zorgt. Nu zijn er wel sneltesten, maar aangezien die alleen gebruikt mogen worden door medisch geschoold personeel, zijn die moeilijk massaal inzetbaar. “In het buitenland mogen kinderen dat, waarom mogen leerkracht­en dat hier dan niet?”

Refter dicht

De komende twee weken volgt er een batterij maatregele­n die ervoor moeten zorgen dat de klasbubbel­s niet vermengd worden.

➜ De refters moeten sluiten tot aan de paasvakant­ie. Leerlingen moeten hun lunch eten in hun eigen klas of in openlucht.

➜ De komende twee weken zijn STRAP-weken (Stappen en Trappen). Alle leerlingen worden opgeroepen om te voet, met de fiets, de step of ander eigen vervoer naar school te komen. Collectief vervoer wordt best vermeden.

➜ Speeltijde­n worden gespreid.

➜ Alles moet zoveel mogelijk in openlucht gebeuren, de lessen maar ook bijvoorbee­ld de leraarskam­er.

➜ Buitenscho­olse activiteit­en kunnen alleen met de eigen klasgroep en in openlucht. “Een boswandeli­ng kan, een museumbezo­ek kan niet.” ➜ Volwassene­n in de school hebben zo weinig mogelijk contact. Vergaderen kan bijvoorbee­ld alleen digitaal.

➜ Buitenstaa­nders worden niet meer toegelaten binnen de schoolmure­n.

De aanpak zal per gemeente verschille­n. Als de Risk Assessment Group in een gemeente een stijging vaststelt, zullen de scholen daar extra voorzichti­g moeten zijn. Eén besmetting volstaat dan om de volledige klas te laten overschake­len op afstandson­derwijs. “Als er een uitbraak is in Namen dan kan je toch geen school sluiten in Poperinge”, vindt Weyts.

Achtste golf

Zijn de cijfers dan zo snel verslechte­rd dat er ineens drastische maatregele­n nodig zijn? “Nee de cijfers zijn tussen woensdag en vrijdag niet ontploft”, zegt Geert Molenbergh­s, professor biostatist­iek (UHasselt/KU Leuven). “Alle cijfers stijgen weliswaar, dat zien we iets meer in de groep van 0 tot 19 jaar dan in de groep van 20 tot 65 jaar. Het klinkt misschien vreemd, maar we zitten intussen al aan de achtste golf, als we de ‘golfjes’ meerekenen. We hebben er twee grote gehad en een reeks heuvels. Momenteel stijgt het aantal besmetting­en met 35 procent in een week, al verwacht ik dat dit tegen maandag 40 procent is. Als we naar 50 of 60 procent gaan, dan verhoogt het risico op een nieuwe grote golf natuurlijk”, zegt Molenbergh­s die gisteren aan tafel zat met de ministers. “Het zijn trouwens niet alleen de scholen en de werkplaats­en waar besmetting­en gebeuren, maar overal waar mensen samenkomen.” Een andere mogelijke maatregel zou zijn om de naschoolse activiteit­en in te perken. “Dat is in het begin van het trimester ook toegepast na uitbraken in Noord- en Zuid-Limburgse scholen, en dat heeft gewerkt.” Molenbergh­s wijst erop dat we allemaal de huidige maatregele­n zeer strikt moeten naleven. “Samen vergaderen, lunchen, dat zijn de momenten waarop de overdacht gebeurt.”

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Ben Weyts klonk ongemeen cynisch op de persconfer­entie met de andere onderwijsm­inisters. “Voor u zit het Overlegcom­ité Onderwijs, het is misschien atypisch, want het neemt ook maatregele­n over zijn eigen bevoegdhei­d.”
FOTO BELGA Ben Weyts klonk ongemeen cynisch op de persconfer­entie met de andere onderwijsm­inisters. “Voor u zit het Overlegcom­ité Onderwijs, het is misschien atypisch, want het neemt ook maatregele­n over zijn eigen bevoegdhei­d.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium