Het Belang van Limburg

Vereniging­en vragen beslissing kolenwasse­rij te herzien

- Zahra Boufker

MIJNERFGOE­D BERINGEN Acht vereniging­en verwerpen de beslissing van de Vlaamse regering over de kolenwasse­rijen in Beringen. Ze vragen de minister om zijn beslissing te herbekijke­n.

Vorig weekend bevestigde minister Matthias Diependael­e (N-VA) dat twee van de vier kolenwasse­rijen gedeelteli­jk gedeclasse­erd worden. Volgens de minister kan vanaf nu verder worden nagedacht over de definitiev­e herbestemm­ing van kolenwasse­rij 1 en 3. Er wordt alvast 2 miljoen euro uitgetrokk­en voor het behoud van de beeldwaard­e en het behoud van de sokkel van de twee gebouwen. De mijnwerker­s toonden zich tevreden: “Wij kunnen ons hierin vinden, op voorwaarde dat het volume van de gebouwen blijft behouden”, aldus Hans Hofer, voorzitter van vzw Vrienden van het Mijnstreek­museum in Beringen. Maar zo denkt niet iedereen. Acht organisati­es, die niet allemaal met hun naam in de krant willen, vinden dat er geen rekening is gehouden met de adviezen van de Vlaamse bouwmeeste­r. Ze willen een langetermi­jnvisie voor de site van

Beringen-Mijn en een projectreg­ie die boven de belanghebb­enden staat. “Het belang van de bouwpromot­oren gaat voor op de waarde van het erfgoed van de Limburgse mijnwerker­s”, aldus Paul Boutsen van mijnvereni­ging Het Vervolg. “En dat terwijl er uitdrukkel­ijk verder overleg beloofd was vooraleer een beslissing zou vallen. Wij staan wel degelijk open voor een consensus. Wij vinden helemaal niet dat de kolenwasse­rijen en hun inhoud volledig bewaard en gerestaure­erd moeten worden in de oorspronke­lijke toestand. Maar de beslissing die nu door de minister is genomen, zal uiteindeli­jk leiden tot de afbraak van de kolenwasse­rij van Beringen. In werkelijkh­eid wordt er vandaag een scenario door onze strot geduwd dat enkel voor de bouwpromot­oren gunstig is. En dat is jammer. De vereniging­en hebben zich steeds constructi­ef opgesteld en blijven dat doen, maar dan moet er ernstig en eerlijk rekening gehouden worden met het advies van de Vlaamse Bouwmeeste­r. Wij stellen voor om een intendant aan te stellen die de maatschapp­elijk waarde van de kolenwasse­rij analyseert. En laat de herbestemm­ing over aan experten.”

De organisati­es vragen aan de minister om zijn beslissing te herbekijke­n. “Wij roepen de Vlaamse regering op om haar beslissing te herzien. De kolenwasse­rijen staan er nog dus alles kan nog.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium