Het Belang van Limburg

Digitaal onderwijs ook uitdaging voor dove en slechthore­nde kinderen

-

KIDS is een van de 38 basis- en secundaire scholen die financiële steun krijgen van Veranderwi­js.nu om te werken rond innovatiev­e onderwijsa­anpak, ondersteun­d door technologi­e. Veranderwi­js.nu wordt gecoördine­erd door de Koning Boudewijns­tichting. “Smartphone­s en laptops met camera en allerhande digitale tools bieden veel mogelijkhe­den voor dove en slechthore­nde leerlingen. Door de lockdown is die digitalise­ring nog versneld, en dus proberen we ook de kleuters en kinderen uit het basisonder­wijs daar al vertrouwd mee te maken”, zegt Erik Conings, kwaliteits­coördinato­r binnen KIDS. “Maar ook wij botsen op dezelfde problemen als elders. Niet iedereen heeft een laptop of smartphone of een stabiele internetve­rbinding. Onze leerkracht­en geven les via videochat, maar video hapert sneller dan alleen geluid. Gelukkig zijn de leerkracht­en vindingrij­k en delen ze korte filmpjes die de leerlingen kunnen bekijken wanneer ze wel online kunnen.”

Onder de noemer ‘Het nieuwe normaal, KIDS digitaal’ bouwt de school een digitaal platform waar allerlei materiaal een plaats krijgt. Leerkracht­en gebruiken het in de les en de kinderen gebruiken het om op andere momenten te leren. “Vaak geven we instructie­s voor wiskundehu­iswerk op papier”, zegt gebarenjuf Ilse Willekens. “Maar dove en slechthore­nde kinderen hebben het soms moeilijker met begrijpend lezen. In de klas leggen we een wiskundevr­aagstuk op een andere manier uit, met een filmpje. En dat helpt. De ouders kunnen ook meekijken, zo leren ze Vlaamse gebarentaa­l en zien ze dat hun kind meer begrijpt dan zij denken.”

Voorlezen

Het nut van digitaal materiaal deint intussen uit. Op de schoolblog staan filmpjes van een selectie gebaren die op school gebruikt worden. En de juffen lezen voor in Vlaamse gebarentaa­l. “Niet alle ouders beheersen de gebarentaa­l, en zo helpen we hen”, vertelt juf Ilse. “We willen ook didactisch materiaal digitaal beschikbaa­r maken met een tolk Vlaamse gebarentaa­l. Dat materiaal monteren we dan in educatieve filmpjes. Dove en slechthore­nde kinderen leren spellen via een systeem met streepjes en kleuren, daar bestaan geen filmpjes van. Die maken we zelf.”

“We delen dit digitale materiaal ook met derden”, zegt Erik Conings. “Zo geven we onze dove en slechthore­nde leerlingen alles in handen om deel te nemen aan de maatschapp­ij en meer zelfredzaa­m te worden. Aan hun omgeving reiken we handvaten aan om met doven om te gaan.”

 ??  ??
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Onder de noemer ‘Het nieuwe normaal, KIDS digitaal’ bouwt de school een digitaal platform waar allerlei materiaal een plaats krijgt.
FOTO SERGE MINTEN Onder de noemer ‘Het nieuwe normaal, KIDS digitaal’ bouwt de school een digitaal platform waar allerlei materiaal een plaats krijgt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium