Het Belang van Limburg

Derwaels rivale zat ook in quarantain­e

-

Als het een troost kan zijn voor Nina Derwael: haar voornaamst­e rivale, de Amerikaans­e Sunisa Lee, heeft ook een zware coronacris­is achter de rug.

In de New York Times vertelt Lee hoe het begon met een kriebel in de keel. De dag erna stond ze op met koorts en koude rillingen, en vooral met grote paniek. Vader John Lee is immers een risicogeva­l. Sinds hij in 2019 van een ladder viel, is hij verlamd tot aan de borst en heeft hij zware ademhaling­sproblemen. De familie Lee kende corona, want een oom en een tante waren er allebei aan gestorven op dertien dagen tijd. Van de tante had de 17-jarige Sunisa via een computersc­herm afscheid moeten nemen. Ze was dus als de dood om haar vader te besmetten en sloot zichzelf twaalf dagen op haar kamer op. De rest van het gezin bleef beneden slapen op luchtmatra­ssen.

Lee weet ook hoe zwaar het is voor een gymnast om terug te komen, zelfs na een korte break. “In het begin heb je schrik om de moeilijkst­e elementen opnieuw te doen. Ik haat het als ik bang ben. Vooral de brug maakt me dan nerveus, want als je stopt met trainen verlies je het gevoel waar de leggers zijn. Toch is er ook een positieve kant. Ik brak mijn enkel en mijn papa had zijn ongeval, maar toch presteerde ik goed op de nationals en op het WK. Ik weet nu dat ik met tegenslage­n kan omgaan. Ik ben sterker dan ooit.” Lee won op dat WK in 2019 brons op de brug (na Derwael), zilver op de vloer en goud met het team.

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Sunisa Lee
FOTO BELGAIMAGE Sunisa Lee

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium