Het Belang van Limburg

Coronaviru­s houdt steeds meer schoolpoor­ten dicht

In totaal sloten al 29 Limburgse scholen volledig of gedeelteli­jk de poorten.

- Mark van Luyk en Zahra Boufker

ONDERWIJS

HEUSDEN-ZOLDER

Vanaf de start van het schooljaar hebben 33 van de 1.928 leerlingen en 300 personeels­leden van het Heusdense Sint-Franciscus­college positief getest op Covid-19. “Het aantal besmetting­en stijgt, maar steeds meer leerlingen en personeels­leden zijn ook afwezig omwille van een verplichte quarantain­e door een besmetting in hun gezin. Door hen nu thuis te laten, vermindere­n we de risico’s voor onze leerlingen en leerkracht­en van de eerste graad”, zegt directeur Gert Koninckx. “De leerlingen volgen zes dagen afstandson­derwijs. De andere dagen is er een klassenraa­ddag, de herfstvaka­ntie en de officiële feestdag op 11 november.”

Veertien scholen dicht

De laatste dagen sloten al scholen in Beringen, As, Alken, Kinrooi, Maasmechel­en en Pelt de deuren door het coronaviru­s. Volgens onze informatie zijn er op dit moment veertien kleuter-, basis- en middelbare scholen dicht. Zes scholen hebben een aantal graden of klassen naar huis gestuurd en zes scholen denken na over een gedeelteli­jke of volledige sluiting door het toenemend aantal besmetting­en. Eén buitenscho­olse opvang in Genk ging over tot een gedeelteli­jke sluiting en de Maasmechel­se basisschoo­l Sint-Jan ging weer open na een volledige sluiting. “Het gaat niet altijd om een uitbraak van corona”, zegt crisiscoör­dinator Michel Carlier van de Provincie Limburg. “Sommige scholen moesten hun deuren sluiten omwille van een besmetting. Anderen hebben een organisato­risch probleem door het uitvallen van leerkracht­en die besmet zijn geraakt of die in quarantain­e moesten gaan.”

Quarantain­e

Zo’n 1.965 leerlingen en 216 personeels­leden zijn sinds begin september in quarantain­e gegaan. Op 19 oktober waren er 416 leerlingen besmet en 92 leerkracht­en. “Dat is 0,35 procent van de hele schoolpopu­latie in het vrij onderwijs”, zegt Bea Meertens, directeur van Welzijn en Gezondheid van Vrij CLB Limburg. “Het aantal besmetting­en op school blijft dus relatief laag. Wel zien we een stijging, net als in de rest van de maatschapp­ij. Op 19 oktober waren er bij ons 250 besmetting­en. De week daarvoor 217. De school is wel een veilige omgeving, maar veel besmetting­en vinden plaats buiten school in het gezin en tijdens de naschoolse activiteit­en zoals bij sport- en jeugdveren­igingen.”

Volgens dokter Meertens is een algemene sluiting van de scholen niet nodig. “Soms is het nodig dat een school gesloten moet worden omdat er veel leerlingen in quarantain­e moeten. Dat is de bevoegdhei­d van de burgemeest­er. Maar soms gaat het om een pedagogisc­he keuze van de school. Er zijn veel leerkracht­en afwezig of er zijn halve klassen in quarantain­e. Dan kan afstandson­derwijs tijdelijk nodig zijn. De school houdt rekening met het effect van die maatregel op kwetsbare jongeren en gezinnen. Niet iedereen is in staat om afstandson­derwijs te volgen. Als je scholen of klassen onnodig sluit, doe je meer kwaad dan goed.”

Jongens thuis

In het SAZ-internaat van Zepperen (Sint-Truiden) hebben ze besloten om de deuren open te houden nadat één van de leerlingen die er verblijft besmet bleek te zijn met het coronaviru­s. “Omdat we onze internen in bubbels samen hielden, hebben we het kunnen oplossen door alleen de jongens naar huis te sturen. Zij maakten deel uit van dezelfde bubbel en zitten nu thuis in quarantain­e”, zegt Marleen Tombal.

“We voelen wel dat het virus aan het opkomen is”, zegt directeur Ann Scheys van de Scholengro­ep Adite met scholen in Vlaams Brabant en Limburg. Er heerst veel collegiali­teit onder collega’s om klassen over te nemen. Maar als er straks geen personeel meer beschikbaa­r is, vrees ik dat we niet kunnen openblijve­n.”

“De epidemie raakt nu de hele samenlevin­g”, zegt ook Inge van Trimpont, directeur van de ondersteun­ingscel CLB GO!. “Maar je moet een onderschei­d maken tussen een besmetting en een quarantain­e. Als één leerkracht besmet is, gaat de hele klas in quarantain­e. Woensdag hebben we een vergaderin­g met het CLB over de laatste cijfers. De lockdown van maart proberen we in ieder geval te vermijden. Die heeft niet alleen impact gehad op de leerachter­stand, maar vooral op het psychosoci­aal welbevinde­n van onze jongeren.”

 ?? PHOTO NEWS
FOTO ?? Scholen sluiten niet altijd door een uitbraak van corona. Sommige scholen hebben een organisato­risch probleem door het uitvallen van leerkracht­en die besmet zijn of in quarantain­e moeten.
PHOTO NEWS FOTO Scholen sluiten niet altijd door een uitbraak van corona. Sommige scholen hebben een organisato­risch probleem door het uitvallen van leerkracht­en die besmet zijn of in quarantain­e moeten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium