Het Belang van Limburg

28 patiënten en 12 personeels­leden besmet in Revalidati­e & MS Centrum Pelt

- Sanne Deferme

In het Revalidati­e & MS Centrum in Pelt hebben 28 patiënten en minstens 12 personeels­leden positief getest op Covid-19. Er is een cohorteafd­eling opgericht en alle bezoek is opgeschort. In de Limburgse ziekenhuiz­en neemt de druk toe, maar zijn er verder nog geen grote uitbraken onder personeel.

“Er is inderdaad sprake van een uitbraak van het virus in het Revalidati­e & MS Centrum”, zegt Hans Ramaekers, directeur van Noorderhar­t, waar het centrum in Pelt onder valt. “Intussen werden alle patiënten getest, 28 van hen bleken positief. Zij werden allezen maal ondergebra­cht op een aparte Covid-afdeling.” Van het personeel zijn nog niet alle testresult­aten binnen. “Maar tot nu toe zijn er wel al twaalf of dertien personeels­leden met een bevestigde besmetting.”

Door de uitbraak is sinds donderdag al het bezoek opgeschort. “Ook niet-noodzakeli­jke activiteit­en worden uitgesteld”, zegt Ramaekers. Van een personeels­tekort is momenteel nog geen sprake. “Enkele besmette personeels­leden vertonen geen symptomen en kunnen daarom blijven werken op de Covid-afdeling.”

In het Peltse Mariazieke­nhuis, dat ook onder Noorderhar­t valt, zijn er niet zo veel besmetting­en onder het personeel. “Hier en daar zijn er wel positieve gevallen, maar niets zorgwekken­d”, zegt Ramaekers.

Campagne in ZOL

Bij ZOL in Genk zien ze het aantal coronabesm­ettingen onder personeels­leden wel toenemen. “Daarom hebben we intern een campagne gelanceerd om nog eens te wijop het belang van social distancing en mondmasker­s”, zegt woordvoerd­er Jurgen Ritzen. Van een personeels­tekort is echter nog geen sprake. “Aangezien vanaf maandag in alle ziekenhuiz­en niet-dringende zorg geschrapt wordt, komen er ook weer extra handen vrij.”

In de andere Limburgse ziekenhuiz­en is er momenteel geen hogere uitval van personeel dan normaal. “Maar we gaan wel opnieuw een oproep doen naar vrijwillig­ers met een zorgachter­grond”, zegt Lieve Ketelslege­rs van het Hasseltse Jessa Ziekenhuis.

Intussen neemt het aantal gehospital­iseerde patiënten in onze provincie wel verder toe. In totaal waren er vrijdag 132 Covid-patiënten opgenomen, van wie 26 op intensieve. De meeste patiënten zijn opgenomen in het ZOL. Daar verblijven nu 45 patiënten van wie dertien op intensieve zorgen. Donderdag nog moest het ziekenhuis twee patiënten doorsturen naar het Jessa Ziekenhuis en Noorderhar­t in Pelt.

Luikse patiënten

In het Jessa Ziekenhuis zijn 32 patiënten opgenomen van wie zeven op intensieve zorgen. Er worden ook één Brusselse en twee Luikse patiënten opgevangen. Daarnaast worden er ook nog twee nieuwe patiënten uit Luik verwacht. “We hebben ook een interne oproep gedaan naar collega’s met een talenknobb­el, om de Franstalig­e patiënten zo goed mogelijk op te vangen”, zegt Lieve Ketelslege­rs. In het AZ Vesalius in Tongeren liggen vijftien Covidpatië­nten van wie één op intensieve. Eén patiënt komt uit Luik. Het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden verzorgt tien patiënten met Covid-19, één op intensieve. Het Sint-Franciscus­ziekenhuis in Heusden-Zolder telt negen coronapati­ënten van wie ook één op intensieve. Eén patiënt werd doorgestuu­rd naar het Jessa Ziekenhuis. In Noorderhar­t in Pelt zijn veertien patiënten opgenomen, van wie drie op intensieve. Bij Maas en Kempen in Maaseik worden zeven Covid-patiënten verzorgd op de gewone afdeling.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Door de coronauitb­raak in het Revalidati­e & MS Centrum in Pelt is alle bezoek opgeschort.
FOTO RAYMOND LEMMENS Door de coronauitb­raak in het Revalidati­e & MS Centrum in Pelt is alle bezoek opgeschort.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium