Het Belang van Limburg

Trap naar ondergrond­se parking wordt vervangen door zithoek

De trap op het stadsplein die toegang geeft naar de ondergrond­se parking wordt afgesloten omdat die niet gebruikt wordt. In de plaats komt een overdekte zithoek.

- Chris Nelis

Het waren de handelaars, vooral van Shopping 3, die bij de bouw van het Stadsplein erop aandrongen een derde toegang naar de ondergrond­se parking te voorzien. Ze vreesden dat anders mensen de doorgang naar het winkelgede­elte zouden overslaan. Onterecht, zo blijkt. De trap wordt amper gebruikt en het lager liggende gedeelte zou in de prijzen vallen als er een wedstrijd over het vuilste hoekje van Genk georganiis seerd wordt. Dat heeft het stadsbestu­ur ertoe aangezet om er iets nieuws te laten bouwen. “We hadden die derde toegang tegen het advies van de ontwerpers in toch laten bouwen”, zegt burgemeest­er Wim Dries. “Maar uiteindeli­jk heeft dat nooit gewerkt. Het heeft dan ook geen zin om het zo te laten en het geeft ons de kans om de aantrekkel­ijkheid van het Stadsplein wat op te trekken.”

Zithoek

In het nieuwe ontwerp voorziet de stad een overdekte zithoek. Een verbinding met de ondergrond­se parking blijft behouden. “Er komt een wenteltrap”, gaat Dries verder. “Maar die zal niet gebruikt kunnen worden door passanten. De deur zal op slot zijn en enkel toegankeli­jk voor bevoegden en medewerker­s van Fluvius. Er staat in de parking immers een hoogspanni­ngscabine die ten alle tijden bereikbaar moet blijven. Voor de realisatie van het project voorzien we middelen in ons budget en we hopen op de uitvoering ervan in 2021.” Opmerkelij­k is dat het ontwerp met heel wat groen is uitgerust. Zowel op het dak als aan de zithoekjes wordt groen verwerkt. Een keuze die kadert in de vergroenin­g van het stadscentr­um. “Daarnaast moet het werk in harmonie met het shoppingge­deelte staan”, zegt Dries. Het ontwerp werd gerealisee­rd door B+ Architecte­n van Genk. De twee verbinding­en met de ondergrond­se parking zijn die aan de Delhaize en aan de recht daar tegenover liggende C&A.

 ?? FOTO RR ?? De trap naar de ondergrond­se parking wordt afgesloten met een groene overdekte zithoek.
FOTO RR De trap naar de ondergrond­se parking wordt afgesloten met een groene overdekte zithoek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium