Het Belang van Limburg

De herstart van Hrosovsky

Ondanks de bittere nasmaak van de twee verloren punten tegen Oostende puurt de Genkse middenveld­er Patrik Hrosovsky (28) weer plezier uit het voetbal. Het verhaal van een geslaagde herstart.

- Marnik Geukens

Patrik Hrosovsky leek een poos voetballer af. De Slovaakse internatio­naal haalde niet eens de bank onder Hannes Wolf, maar werd na het ontslag van de Duitse coach door Domenico Olivieri vanonder het stof gehaald. Ook Jess Thorup ziet brood in de zekere voetjes van Hrosovsky, die een degelijk rapport kan voorleggen tegen KV Mechelen en Oostende. “Dat betekent inderdaad een opluchting”, zegt Hrosovsky. “Ik heb moeilijke maanden achter de rug, maar ik heb nooit gepanikeer­d. Na de tweede match, thuis tegen OH Leuven, wist ik waar ik aan toe was. Ik moet Wolf nageven dat hij heel eerlijk met me was, nadat ik naar hem toe was gestapt voor een gesprek. Hij zei me dat hij centraal op het middenveld de voorkeur gaf aan andere types.”

Slavia Praag

Gelukkig draagt Patrik niet Dewaest, maar Hrosovsky als achternaam.

“Het is niet in me opgekomen om te rebelleren. Dat zit niet in mijn karakter. Ik vond het ook te vroeg om al te vertrekken, al hing onder meer de coach van Slavia Praag aan de lijn. Ik bleef me voorhouden dat in het voetbal alles snel kan veranderen. Dat is ook gebleken. Bovendien had ik tot 5 oktober om eventueel nog te vertrekken, mocht mijn situatie niet veranderen. Ik vond het onnodig om de dingen te forceren.”

“Een gesprek met TD Dimitri de Condé was gepland voor de week na de nederlaag tegen Beerschot, maar door het ontslag van Hannes Wolf kwam het er niet van. Pas één dag voor het duel tegen KV Mechelen wist ik dat ik zou spelen. Ik had een kort gesprek met Domenico Olivieri, die zei wat hij van mij verlangde. Het is vrij goed gelopen, al haal je na zo’n lange afwezighei­d natuurlijk nooit je allerbeste niveau.”

EK

Hrosovsky had dit seizoen al wel 90 internatio­nale minuten in de benen.

“Ik was heel blij dat bondscoach Pavel Hapal me opriep voor de Slovaakse nationale ploeg. Uitgereken­d voor de derby tegen Tsjechië in de Nations League. We verloren met 1-3, maar ik stond de volledige wedstrijd tussen de lijnen. Ik had geluk dat enkele internatio­nals die in China en de VS spelen niet konden afreizen naar Europa. Het was een opsteker voor 8 oktober. Dan treffen we in de play-offs voor het EK thuis Ierland. Bij winst volgt op 12 november een finale op bezoek bij Bosnië-Herzegovin­a of NoordIerla­nd. Daar wil ik bij zijn, maar ik besef dat ik me daarvoor eerst moet manifester­en in Genk.” “Ondanks die late tegentreff­er van Oostende hoop ik dat we gelanceerd zijn. Belangrijk wordt dat we een blok blijven vormen op het veld. Kijk naar de manier waarop de spelers van Charleroi op mekaar ingespeeld zijn en mekaars fouten rechtzette­n. Dat moet een voorbeeld zijn. Ik zie in deze kern veel potentieel. Neem nu Luca Oyen, op zijn 17de staat die al heel ver. Als je hem bezig ziet, dan heb je het gevoel dat hij zich thuis in de tuin aan het amuseren is. (Grijnst) Ik had meer tijd nodig, ik was 20 bij mijn debuut.”

Aanpassing

Hrosovsky hoopt dat hij zich nu helemaal kan doorzetten in de Luminus Arena.

“Mijn eerste seizoen was lastig. Ik was nieuw en moest me aanpassen aan een veeleisend­e competitie. Het gaat er hier heel fysiek aan toe, vaak wordt over heel het veld mandekking gespeeld. Ik moest ook hoger spelen dan ik gewoon was, wat ik wel begreep met Berge en Heynen in de ploeg. Maar het maakte de integratie niet makkelijke­r. Zeker omdat de ploeg niet draaide. Hier waren veel sterkhoude­rs vertrokken en bouwen aan een nieuwe ploeg kost tijd.”

Vaderschap

Privé loopt Hrosovsky al een poos op wolkjes.

“De geboorte van ons eerste zoontje hielp me om deze moeilijke periode in het juiste perspectie­f te plaatsen. Als speler weet je dat zo’n moment ooit zal komen, maar dat maakte het niet makkelijke­r om ermee om te gaan. Familiaal geluk wel: we hebben optimaal geprofitee­rd van het goeie weer. Wij houden van het leven in Hasselt en maken graag wandelinge­n in de natuur. We komen graag in Bokrijk en in het Nationaal Park Hoge Kempen. Daar kreeg ik letterlijk extra zuurstof om me doorheen de moeilijke periode te worstelen. Het is jammer dat we door de huidige reisbeperk­ingen slechts één keer naar onze families zijn kunnen terugkeren om ons zoontje te tonen, maar dat maken we later nog wel goed.

 ?? FOTO BELGA ?? Patrik Hrosovsky tegen Oostende in duel met Gueye.
FOTO BELGA Patrik Hrosovsky tegen Oostende in duel met Gueye.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium