Het Belang van Limburg

Truiense ‘appelverko­pers’ troggelen Westelse weduwe (91) 650 euro af

- OPGELICHT WESTERLO/SINT-TRUIDEN

De familieled­en van een 91-jarige weduwe uit het Antwerpse Westerlo waren in maart 2016 in alle staten toen ze dachten dat de vrouw ontvoerd was door malafide appelverko­pers. In werkelijkh­eid namen een Truiense vader en dochter de bejaarde vrouw mee naar de bank en troggelden haar daar 650 euro af.

Sacha K. en haar vader Francis uit Sint-Truiden klopten op 14 maart 2016 aan bij de woning van een bejaarde dame in Westerlo. Ze probeerden appels te verkopen, maar in werkelijkh­eid waren ze uit op haar geld. “De vrouw is in februari van dit jaar overleden. In 2016 woonde ze nog alleen thuis, goed omringd door haar familie. Ze was wel wat dementeren­d”, aldus Guy Van Hirtum, raadsman van de familie. “Omdat ze geen geld in huis had, namen de beklaagden de vrouw in hun bestelwage­n mee naar een bank in de buurt. Daar gaf Sacha K. zich aan het loket uit als thuisverzo­rgster. Ze kregen een nieuwe code waarmee ze 650 euro afhaalden.”

De bestolen vrouw werd in de buurt afgezet en geraakte op eigen kracht thuis. “Heel de buurt stond intussen op stelten, omdat de vrouw ontvoerd zou zijn. Haar kinderen waren in shock. Dankzij alerte buren zijn de daders opgespoord kunnen worden. Maar ze hebben op een flagrante wijze misbruik gemaakt van de toestand van de vrouw.” De bank Belfius stortte het onterecht afgehaalde geld terug aan de familie. De slachtoffe­rs vragen nog een schadeverg­oeding.

Robotmaaie­r

Het parket vorderde 16 maanden cel voor Sacha K. en 14 maanden voor haar vader. Ze stonden nog terecht omdat ze ook elders geld hadden afgetrogge­ld van oudere mensen bij de verkoop van appels. “Ze waren bewust op zoek naar oudere, kwetsbare slachtoffe­rs”, zei openbare aanklager Veerle Van Gorp. “Sacha K. heeft op 12 april 2016 ook de Brico in Tienen nog opgelicht. Ze overplakte de barcode van een robotmaaie­r van 1.900 euro met de barcode van een grasmaaier van 300 euro.” Het Truiense duo liet zich vertegenwo­ordigen door een advocaat. “Mijn cliënten ontkennen de feiten en beweren dat er nog andere malafide verkopers op pad zijn. Er is twijfel, waardoor de vrijspraak zich opdringt” Vonnis op 9 oktober.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium