Het Belang van Limburg

400ste deal voor BAN Vlaanderen

- BUSINESS ANGELS HASSELT Dominiek Claes

BAN Vlaanderen, het Vlaamse netwerk van business angels met hoofdkwart­ier in Hasselt, heeft vorige week zijn 400ste deal uit de geschieden­is afgerond. “Vooral de inbreng van kennis en ervaring is het grote pluspunt van ons model”, zegt CEO Reginald Vossen (54).

De wieg van BAN Vlaanderen staat in Limburg. Reginald Vossen was er al bij toen in 1998 een netwerk van Limburgse business angels werd opgericht, om vooral startende en jonge ondernemer­s met financiële middelen en advies bij te staan. BAN Vlaanderen ontstond in 2004 toen drie gelijkaard­ige Vlaamse netwerken samensmolt­en met het Limburgse netwerk. Dat leverde een ‘pool’ van ruim 200 ervaren managers en ondernemer­s op, die hun eigen middelen en goede raad willen investeren in veelal jonge, beloftevol­le ondernemin­gen.

Wijsheid

“Wij noemen het wise money”, zegt Reginald Vossen, “een slimme deal die gepaard gaat met de inbreng van de wijsheid van ervaren ondernemer­s. Dát is het grote voordeel van ons financieri­ngsmodel. Bovendien mikken deze business angels op een langetermi­jnrelatie met die jonge ondernemer­s, doorgaans zo’n acht tot tien jaar. Op die manier gaat het om een duurzame investerin­g.” En dat blijkt voor de jonge ondernemin­gen vruchten af te werpen. “Uit een studie van de UHasselt van dit voorjaar, blijkt dat bedrijven die een deal bij BAN Vlaanderen wisten af te sluiten, doorgaans een hogere omzet boeken, meer werknemers tellen en een hogere overleving­skans na vier jaar hebben. En dat vergeleken met bedrijven die geen deal bij BAN wisten af te sluiten”, aldus Vossen.

Selectie

BAN Vlaanderen krijgt jaarlijks zo’n 500 financieri­ngsvragen van jonge, startende of groeiende ondernemer­s voorgelegd. Na een strenge selectiepr­ocedure - met de focus op het businesspl­an en innovativi­teit - schieten daar doorgaans zo’n 100 dossiers van over. Die worden dan in verschille­nde meetings in Vlaanderen voorgelegd aan zo’n 30 tot 40 business angels. Dat leidt uiteindeli­jk tot zo’n 25 tot 30 geslaagde deals per jaar. De gezochte bedragen situeren zich meestal tussen de 125.000 en 500.000 euro per deal. In totaal werd er vorig jaar door de business angels van

BAN Vlaanderen zo’n 3,3 miljoen euro geïnvestee­rd, of gemiddeld 126.000 euro per deal. Recent heeft Tim Buckinx, oprichter van Epihunter, op die manier extra middelen kunnen tanken om zijn app, ontwikkeld om snel (kleine) aanvallen bij epilepsiep­atiënten op te sporen, in de markt te kunnen zetten. Ook het Genkse VR-gamingbedr­ijfje Pixnami wist onlangs een vlotte start te maken met de hulp van een business angel. “Maar het meest spraakmake­nde Limburgse dossier was toch dat van Kurt Hensen en Roel Geraerts van de testen meetspecia­list CIT Engineerin­g”, zegt Reginald Vossen. CIT Engineerin­g, later T&M Solutions in Hasselt, kwam nadien onder de vleugels terecht van het Canadese internatio­nale groep Averna.

LRM

Hoewel ontstaan in Limburg, kloppen de jonge Limburgse ondernemer­s niet zo snel aan bij BAN Vlaanderen, vergeleken met collega’s uit andere provincies. Limburg is slechts goed voor 8 procent van de dossiers die door de eerste selectie raakt. “Limburgers hebben vaak hun eigen netwerk van vrienden en kennissen om te investeren. Bovendien is er met LRM in Limburg een sterke financier aanwezig”, zo analyseert Vossen.

Corona heeft ook de werkwijze van BAN Vlaanderen danig onderstebo­ven gegooid. “Maar gelukkig waren we al voorbereid om meer online sessies te organisere­n. Enkel voor de laatste rondes voor de afsluiting van de deal, organisere­n we fysieke vergaderin­gen tussen de business angels en de ondernemer­s. Met voldoende afstand”, lacht Vossen nog.

“Wij noemen het wise money, een slimme deal die gepaard gaat met de inbreng van de wijsheid van ervaren ondernemer­s” Reginald Vossen CEO BAN Vlaanderen

 ?? FOTO RR ?? CEO Reginald Vossen.
FOTO RR CEO Reginald Vossen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium